Словаччина офіційно залишилася без прем'єра через скандал з російським Спутніком V
Категорія
Світ
Дата публікації

Словаччина офіційно залишилася без прем'єра через скандал з російським Спутніком V

Словаччина офіційно залишилася без прем'єра через скандал з російським Спутніком V
Джерело:  online.ua

Окремі країни світу зважуються на придбання партій російської вакцини “Спутнік V”, яку Кремль просуває за кордоном більше, ніж безпосередньо серед росіян. Однією з держав, яка обговорювала придбання антикоронавірусного препарату, була Словаччина. Місцевий прем’єр-міністр Ігор Матович навіть нібито погодився на постачання першої партії, однак пізніше з цього приводу спалахнув скандал - інші представники уряду, який сформований коаліцією, обурилися таким рішенням і виступили за перезавантаження. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на словацьке агентство TASR.

За оприлюдненими даними, президентка європейської країни Зузана Чапутова вже прийняла відставку голови уряду. разом з Матовичем кабінет міністрів залишили топпосадовці, які входили до нього як представники тієї ж самої коаліційної політсили.

Новий уряд належить наразі сформувати міністру фінансів Словаччини Едуарду Хегеру. Він представляє правоцентричну партію “Звичайні люди”, а лідером партії виступає вже колишній прем’єр-міністр. Саме він запропонував міністру “помінятися посадами”, аби закінчити урядову кризу.

Нагадаємо, у березні дві партії з чотирьох, які складають коаліцію, почали вимагати відставки Матовича. Вони погрожували залишити об’єднання у разі відмови та придбання “Спутніка”.

Станом на кінець березня у Словаччині від початку глобальної епідемії коронавірусу COVID-19 зареєстрували 358 тисяч діагнозів інфекції. Водночас показники смертності у країні відзначилися невідповідно високими рівнями. Вони стали одними з найвищих серед країн Євросоюзу.

В ЄС є кілька держав, які встали на позицію неприпустимості використання російського “Спутніка” для вакцинації. Наприклад, офіційна Литва звернула увагу на необхідність нарощування власного виробництва препаратів замість придбання розробок кремлівських фахівців.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Словаччині у понеділок, 22 березня, оголосив про свою відставку саме через “Спутнік” віцепрем’єр-міністр Ріхард Сулик. Він став першим топпосадовцем на рівні уряду, який залишив посаду через згаданий скандал.

За його словами, через ймовірну відставку також прем’єра Ігоря Матовича у країні готуються до формування нового уряду. Інший політик погодився залишити посаду, якщо цього потребуватиме збереження керівної коаліції та вирішення потужної кризи. Одночасно з цим він планує все ж таким залишитися у складі уряду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?