Смачне меню на Масляну 2021: що приготувати, крім млинців
Категорія
Культура
Дата публікації

Смачне меню на Масляну 2021: що приготувати, крім млинців

Смачне меню на Масляну 2021: що приготувати, крім млинців
Джерело:  online.ua

У 2021 році Масляна починається 8 березня - це смачне і веселе свято триватиме тиждень і завершиться 14 березня. Головною стравою масляного тижня, звичайно ж, є млинці - мереживні і рум'яні зі всілякими начинками. Що приготувати на Масляну, крім млинців? ONLINE.UA підібрав оригінальне меню на Масляну, щоб урізноманітнити святковий стіл - в ньому є смачні і прості рецепти на кожен день як для сімейного масляного обіду, так і для частувань гостей на вечерю.

За християнським канонам на Масляну, яка передує Великому посту, заборонено їсти м'ясо - цей тиждень називається мясопустним. А ось молоко, сметана, сир, яйця і риба дуже навіть вітаються на столі під час сирного тижня. Вважається, чим багатше, різноманітніше і смачніше буде накритий стіл, тим вдаліше і багатшим буде рік.

Деруни - рецепт

Що потрібно:

  • 5 картоплин

  • половина цибулини

  • 1 яйце

  • 2 ст.л. борошна

  • сіль, рослинне масло

Приготування:

Картоплю і цибулю очистити і натерти на дрібній тертці. У цибульно-картопляну суміш додати яйце, а також спеції за смаком і борошно. Смажити деруни на розігрітій в сковороді олії до появи рум'яної скоринки. До драників подають дрібно нарізану зелень, сметану, вершки, ретельно збиті з часником і сіллю, а також томатний соус.

Кулеб'яка з капустою - рецепт

Що потрібно для тіста:

  • 200 г вершкового маргарину

  • 250 г сирного сиру

  • 400-450 г борошна

  • 2 яйця

  • 1 ч.л. розпушувача

  • по 1 ч.л. солі і цукру

Начинка:

  • 500 г капусти

  • 1 морква

  • 1 варене яйце

  • цибулина

Приготування:

Капусту нашаткувати і обсмажити до напівготовності з морквою і цибулею. Тим часом замісити тісто. Для цього потрібно, змішати борошно з розпушувачем, сіллю і цукром, розтерти в крихту з натертим маргарином. Олійно-борошняну крихту з'єднати з сирним сиром. Отримане тісто поставити в холодильник на 60 хвилин. Відпочиле тісто розкачати, викласти начинку і сформувати кулеб'яку. Зверху змастити жовтком. Випікати в духовці 35-40 хвилин при температурі 200 градусів.

Чізкейк - рецепт

Що потрібно:

  • 600 г вершкового сиру (філадельфія, маскарпоне або інший подібний)

  • 4 яєчних жовтки

  • 400 мл жирних вершків

  • 250 г пісочного тіста

  • 150 г вершкового масла

  • 150 г цукру

  • 10 г желатину

  • 1 ч.л. лимонного соку

  • 300 г полуниці (можна замороженої)

Приготування:

Печиво перетворити в крихту і змішати з вершковим маслом для однорідності. Желатин залити невеликою кількістю води для розбухання. 100 мл вершків налити в сотейник і поставити на повільний вогонь. Перед закипанням ввести в вершки збиті з цукром жовтки, довести суміш до закипання. Зняти з вогню, ввести в вершково-яєчну масу желатин і остудити. Заливку для чізкейку змішати з вершковим сиром і добре перетерти. Решту охолоджених вершків збити до щільних піків і з'єднати з сирною сумішшю. У формі для чізкейку розподілити пісочне тісто (з печива), залити вершково-сирною сумішшю, додати полуницю і прибрати в холодильник на ніч.

Гратен з лосося з овочами - рецепт

Що потрібно:

  • 800 г лосося

  • 1 морква

  • 200 г помідорів чері

  • 200 г свіжих грибів

  • лимонний сік, сіль, перець

  • 300 г сметани

  • 150 г тертого сиру

Приготування:

Подрібнені цибулю-порей і моркву протушкувати на вершковому маслі. Філе лосося розподілити на порційні шматки і викласти в форму для запікання. Змастити рибу спеціями і лимонним соком. Зверху викласти цибулю з морквою, гриби з цілими капелюшками (наприклад, шампіньйони) та помідори черрі. Змастити гратен змішаної з сиром сметаною. Запікати 30-35 хвилин при 170-180 градусах.

Запечені яблука "п'ятихвилинка" - рецепт

Що потрібно:

  • 4 червоних яблука

  • 200 г сиру (м'який не підійде)

  • 1 ст.л. меду

  • кориця, ванільний цукор, цукрова пудра

Приготування:

Зрізати верхівку яблук, вирізати серцевину. Сир змішати з медом і начинити яблука. Посипати корицею і ванільним цукром. В мікрохвильовку на 5 хвилин.

Розтягай з рибою - рецепт

Що потрібно:

  • 500 г тіста листкового прісного

  • 300 г філе слабосоленої сьомги

  • 3 яйця

  • 200 г нежирного сиру

  • 1 цибулина

  • часник, сіль, перець, зелень

Приготування:

Тісто тонко розкачати. Першу пластину вирізати у вигляді рибки, змастити жовтком, зробити тонкі бортики і випікати при 180 градусів 10 хвилин. З другої пластини вирізати луску (круглої виїмкою для печива), голову рибки, хвостик. Для начинки сьомгу нарізати, змішати із зеленню і соком лимона, додати спеції. Лук обсмажити з часником, змішати з сиром і двома вареними яйцями (розім'яти виделкою). На випечену в духовці першу пластину разтягая викласти начинку і покрити лускою з тіста. Змастити жовтком і випікати 20 хвилин при 190 градусах до утворення рум'яної скоринки.

Кольорові вареники - рецепт

Що потрібно:

  • 2 склянки борошна

  • 2 яйця

  • 100 мл молока

  • сіль

  • 10 г томатної пасти

  • кілька листочків шпинату

Начинка:

  • 200 г картоплі

  • 200 сиру

  • 50 г сметани

Приготування:

З яєць, солі, молока і муки замісити тісто. Розділити тісто на три частини, в одну частину додати трохи томатної пасти, в іншу частину подрібнений шпінат - це натуральні барвники для тесту. Третю частину залишити білою. Зварити картоплю, потовкти, додати сир, сметану, сіль, перець за смаком. І сформувати вареники, як підкаже фантазія.

Раніше ONLINE.UA розповідав, які млинці печуть на Масляну. У нашій добірці рецепти млинців на кожен день масляного тижня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?