У 2021 році Масляна починається 8 березня - це смачне і веселе свято триватиме тиждень і завершиться 14 березня. Головною стравою масляного тижня, звичайно ж, є млинці - мереживні і рум'яні зі всілякими начинками. Що приготувати на Масляну, крім млинців? ONLINE.UA підібрав оригінальне меню на Масляну, щоб урізноманітнити святковий стіл - в ньому є смачні і прості рецепти на кожен день як для сімейного масляного обіду, так і для частувань гостей на вечерю.
За християнським канонам на Масляну, яка передує Великому посту, заборонено їсти м'ясо - цей тиждень називається мясопустним. А ось молоко, сметана, сир, яйця і риба дуже навіть вітаються на столі під час сирного тижня. Вважається, чим багатше, різноманітніше і смачніше буде накритий стіл, тим вдаліше і багатшим буде рік.
Деруни - рецепт
Що потрібно:
5 картоплин
половина цибулини
1 яйце
2 ст.л. борошна
сіль, рослинне масло
Приготування:
Картоплю і цибулю очистити і натерти на дрібній тертці. У цибульно-картопляну суміш додати яйце, а також спеції за смаком і борошно. Смажити деруни на розігрітій в сковороді олії до появи рум'яної скоринки. До драників подають дрібно нарізану зелень, сметану, вершки, ретельно збиті з часником і сіллю, а також томатний соус.
Кулеб'яка з капустою - рецепт
Що потрібно для тіста:
200 г вершкового маргарину
250 г сирного сиру
400-450 г борошна
2 яйця
1 ч.л. розпушувача
по 1 ч.л. солі і цукру
Начинка:
500 г капусти
1 морква
1 варене яйце
цибулина
Приготування:
Капусту нашаткувати і обсмажити до напівготовності з морквою і цибулею. Тим часом замісити тісто. Для цього потрібно, змішати борошно з розпушувачем, сіллю і цукром, розтерти в крихту з натертим маргарином. Олійно-борошняну крихту з'єднати з сирним сиром. Отримане тісто поставити в холодильник на 60 хвилин. Відпочиле тісто розкачати, викласти начинку і сформувати кулеб'яку. Зверху змастити жовтком. Випікати в духовці 35-40 хвилин при температурі 200 градусів.
Чізкейк - рецепт
Що потрібно:
600 г вершкового сиру (філадельфія, маскарпоне або інший подібний)
4 яєчних жовтки
400 мл жирних вершків
250 г пісочного тіста
150 г вершкового масла
150 г цукру
10 г желатину
1 ч.л. лимонного соку
300 г полуниці (можна замороженої)
Приготування:
Печиво перетворити в крихту і змішати з вершковим маслом для однорідності. Желатин залити невеликою кількістю води для розбухання. 100 мл вершків налити в сотейник і поставити на повільний вогонь. Перед закипанням ввести в вершки збиті з цукром жовтки, довести суміш до закипання. Зняти з вогню, ввести в вершково-яєчну масу желатин і остудити. Заливку для чізкейку змішати з вершковим сиром і добре перетерти. Решту охолоджених вершків збити до щільних піків і з'єднати з сирною сумішшю. У формі для чізкейку розподілити пісочне тісто (з печива), залити вершково-сирною сумішшю, додати полуницю і прибрати в холодильник на ніч.
Гратен з лосося з овочами - рецепт
Що потрібно:
800 г лосося
1 морква
200 г помідорів чері
200 г свіжих грибів
лимонний сік, сіль, перець
300 г сметани
150 г тертого сиру
Приготування:
Подрібнені цибулю-порей і моркву протушкувати на вершковому маслі. Філе лосося розподілити на порційні шматки і викласти в форму для запікання. Змастити рибу спеціями і лимонним соком. Зверху викласти цибулю з морквою, гриби з цілими капелюшками (наприклад, шампіньйони) та помідори черрі. Змастити гратен змішаної з сиром сметаною. Запікати 30-35 хвилин при 170-180 градусах.
Запечені яблука "п'ятихвилинка" - рецепт
Що потрібно:
4 червоних яблука
200 г сиру (м'який не підійде)
1 ст.л. меду
кориця, ванільний цукор, цукрова пудра
Приготування:
Зрізати верхівку яблук, вирізати серцевину. Сир змішати з медом і начинити яблука. Посипати корицею і ванільним цукром. В мікрохвильовку на 5 хвилин.
Розтягай з рибою - рецепт
Що потрібно:
500 г тіста листкового прісного
300 г філе слабосоленої сьомги
3 яйця
200 г нежирного сиру
1 цибулина
часник, сіль, перець, зелень
Приготування:
Тісто тонко розкачати. Першу пластину вирізати у вигляді рибки, змастити жовтком, зробити тонкі бортики і випікати при 180 градусів 10 хвилин. З другої пластини вирізати луску (круглої виїмкою для печива), голову рибки, хвостик. Для начинки сьомгу нарізати, змішати із зеленню і соком лимона, додати спеції. Лук обсмажити з часником, змішати з сиром і двома вареними яйцями (розім'яти виделкою). На випечену в духовці першу пластину разтягая викласти начинку і покрити лускою з тіста. Змастити жовтком і випікати 20 хвилин при 190 градусах до утворення рум'яної скоринки.
Кольорові вареники - рецепт
Що потрібно:
2 склянки борошна
2 яйця
100 мл молока
сіль
10 г томатної пасти
кілька листочків шпинату
Начинка:
200 г картоплі
200 сиру
50 г сметани
Приготування:
З яєць, солі, молока і муки замісити тісто. Розділити тісто на три частини, в одну частину додати трохи томатної пасти, в іншу частину подрібнений шпінат - це натуральні барвники для тесту. Третю частину залишити білою. Зварити картоплю, потовкти, додати сир, сметану, сіль, перець за смаком. І сформувати вареники, як підкаже фантазія.
Раніше ONLINE.UA розповідав, які млинці печуть на Масляну. У нашій добірці рецепти млинців на кожен день масляного тижня.