Смоленська катастрофа: російські диспетчери діяли свідомо - Міноборони Польщі
Категорія
Світ
Дата публікації

Смоленська катастрофа: російські диспетчери діяли свідомо - Міноборони Польщі

Смоленська катастрофа: російські диспетчери діяли свідомо - Міноборони Польщі
Джерело:  Укрінформ

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що свідомі дії російських контролерів з вежі "Смоленськ-Північний" привели до катастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом у 2010 році.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.
"Доказова база, яку зібрала група слідчих, а більшою мірою Комісія з розслідування авіакатастроф державної авіації, дуже переконлива. Вона показує, що ці дії (контролерів - ред.) були свідомими і було бажання привести до катастрофи", - цитує Мацеревича телеканал Republika.
За його словами, навіть коли доказова база не була повною, то все вказувало на те, що "контролери вели літак до катастрофи".
Читайте також: У Пу тіна відповіли на резонансні звинувачення з боку Польщі
Міністр оборони Польщі також заявив, що пілот президентського літака Аркадіуш Протасюк до останнього намагався "втекти з цієї пастки".
"У кінцевому результаті не це стало причиною трагедії, хоча і призвело до ситуації, яка наблизила цю драму, щоб це було якомога більше схоже на природну катастрофу", - сказав він.
Мацеревич зазначив, що якби літак не був доведений контролерами так низько до землі, то "складніше було організувати хаос, з яким ми маємо справу сьогодні".
"Літак, який би розпався на висоті 50, 60 або 150 метрів над землею, не міг би показати, що це була природна катастрофа", - підкреслив він.
Польський міністр додав, що урядова підкомісія з розслідування причин катастрофи незабаром представить результати своєї роботи, зокрема "сотні, а то й більше" експериментів і моделювань. Мацеревич також підкреслив, що члени комісії детально проаналізували весь матеріал від початкової фази польоту до моменту катастрофи, а доказовий матеріал "підтверджує гіпотези, які вчені сформулювали в цій справі".
Нагадаємо, президентський лайнер Ту-154 Леха Качинського в 2010 році зазнав аварії під час посадки в аеропорту "Смоленськ-Північний", на його борту перебували 96 осіб, всі вони загинули.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше прокуратура Польщі висунула звинувачення на адресу російських диспетчерів в умисному провокуванні катастрофи Ту-154 під російським Смоленськом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?