Смолій вирішив зізнатися, хто попросив його піти у відставку
Категорія
Політика
Дата публікації

Смолій вирішив зізнатися, хто попросив його піти у відставку

Смолій вирішив зізнатися, хто попросив його піти у відставку
Джерело:  LB.ua

Колишній глава НБУ Яків Смолій, який раптово подав у відставку, нарешті вирішив зізнатися, хто попросив його звільнитися. За словами ексчиновника, про свою відставку він безпосередньо розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським 30 червня і той на питання, чи повинен Смолій звільнитися, відповів "так". При цьому політичний тиск на Нацбанк, за словами Смолія, почався ще восени минулого року з гучних корупційних скандалів, коли співробітників НБУ заарештували за спробу отримати хабар. Як каже ексглава Нацбанку, тиск систематично надавали не тільки на нього, а й на заступників голови регулятора Катерину Рожкову і Олега Чурія. Таке гучне зізнання Смолій зробив в інтерв'ю Лівому берегу, передає ONLINE.UА.

"Після засідання Національної ради реформ, 30 червня, у мене була зустріч з президентом. Під час цієї розмови я зрозумів, що повинен запитати у президента, чи повинен я звільнитися. Він відповів «так». Ми абсолютно зважено обговорили з президентом, як і коли повинен відбуватися процес звільнення глави Центрального банку, весь процес переходу, адже це важливо", - розповів Смолій.

При цьому ексчиновник відмовився розкрити деталі зустрічі із Зеленським, підкресливши лише, що розмова була "абсолютно спокійною". За словами Смолія, Зеленський не сказав йому прямим текстом писати заяву на звільнення, але з контексту розмови ексглава НБУ зрозумів, що повинен піти у відставку. Також Смолій додав, що Зеленський попросив його подати у відставку до кінця поточної сесії парламенту, тобто до 17 липня.

Колишній глава НБУ відзначив, що під час розмови із Зеленським не піднімалася тема причини необхідної відставки керівника регулятора. Але на одній з попередніх нарад за участю Зеленського, його радників і членів уряду, за словами Смолія, міністр економіки заявив, що в їх макропрогнозі закладена інфляція 11%, обліковий курс долара до гривні - 29 або 30.

"А Національний банк ставить собі за мету інфляцію 5% +/- 1 процентний пункт і дає ринку встановлювати курс 27. Це впливає на дохідну частину бюджету. А їм треба зробити так, щоб курс і інфляція були саме такими. Вибачте, але це розмова не в професійному рівні ", - підкреслив Яків Смолій.

Говорячи про систематичний політичний тиск, Смолій зазначив, що за ним може стояти бізнесмен Ігор Коломойський. На думку Смолія, колишньому власнику Приватбанку вигідна дискредитація НБУ.

"Якщо простежити лінію подій навколо Приватбанку, є припущення, що до цього, мабуть, може бути причетний Коломойський, щоб послабити вплив Національного банку в судах всередині країни і за кордоном. Але це припущення", - зазначив він.

Як відомо 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з уже колишнім главою НБУ.

Посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Яківа Смолія. Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в НБУ прийняли несподіване рішення після відставки Смолія. 6 липня НБУ позбувся і заступника глави регулятора, який курирував валютний блок. Рада Національного банку відмовився призначити Олега Чурія заступником голови НБУ на новий термін, тому його повноваження припиняються 10 липня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?