Сьогодні - Водохресний Святвечір
Категорія
Культура
Дата публікації

Сьогодні - Водохресний Святвечір

Сьогодні - Водохресний Святвечір
Джерело:  online.ua

Вечір перед Водохрещем - особливий вечір. І називається він так, як і вечір напередодні Різдва - святвечором. Сама назва "святвечір" (або сочевник) пов'язана з традицією в цей день варити особливий узвар з медом і родзинками - сочиво. Варили сочиво (або кутю) з пшениці, гороху, рису, обдирного ячменю, заправляли медом, маковим, конопляним, соняшниковим або іншим пісним маслом. Зерно було символом воскресаючого життя, а мед або солодка приправа означали солодкість майбутнього блаженного життя.
Церква цього дня встановила пост. Саме звідси і пішла традиція варити сочиво, яка не є обов'язковим, але настільки зручним, що увійшло в традицію повсюдно. Міру посту віруючі визначають індивідуально, під силу і благословення духівника. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, не вживають їжу до виносу свічки після Літургії вранці і першого причащання водохресної води.
Також у Водохресний святвечір вчиняється перше Велике освячення води, яка має цілющі й чудодійні властивості. У ніч з 18 на 19 січня вся вода на планеті стає не просто цілющою вологою, а її здатності можуть бути найнеймовірнішими! Ця освячена вода не псується з часом, десь б її не зберігали. У порівнянні зі звичайною водою, яка через кілька днів починає видавати неприємний запах, ця вода залишається кристально свіжою і через рік!
Вода ця називається агіасмі, або просто хрещенською водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з 11-12 століття водосвяття відбувається два рази - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.
В давнину, багато хто вмивався снігом в цей день, вірячи, що він допоможе позбутися тяжких недуг. Дівчата використовували його як косметичний засіб для відбілювання обличчя, а талу воду - як цілющі компреси. Цікавим фактом є те, що крапля води освяченої наділяє такими ж властивостями і звичайну воду, тому й з'явився вираз: "Крапля святині море освятить!".
Напередодні Хрещення Господнього люди зверталися до Бога з проханнями, які він виконував, якщо вони були щирими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?