Соціальний вибух в Україні: експерти оцінили ймовірність сценарію
Категорія
Україна
Дата публікації

Соціальний вибух в Україні: експерти оцінили ймовірність сценарію

Соціальний вибух в Україні: експерти оцінили ймовірність сценарію
Джерело:  online.ua

Згідно з даними  Київського міжнародного інституту соціології, можливість соціальних вибухів в Україні поки не представляється вірогідною, шанси оцінюються на рівні 6 з 10.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Зеркало тиждня ».


При цьому, за словами директора інституту Володимира Паніотто, точно передбачити такого роду події неможливо.


"Щоб прогнозувати такого роду події, соціологи повинні використовувати математичні комп'ютерні моделі. Методи, які ми використовуємо зараз, не дозволяють прогнозувати соціальні вибухи. Ні в 2004-му, ні в 2014-му ніхто не зміг цього зробити », - заявив Паніотто.


«Результати досліджень, проведених незадовго до Майдану-2, показали рівень протестних настроїв приблизно в два рази нижче, ніж під час Помаранчевої революції. Проблема ще й у тому, що крім самої ситуації, повинен бути спусковий гачок, щось, що провокує вибух», - продовжив Паніотто.


«Ми просто запитуємо: чи готові люди захищати свої права і якими методами? Але ми не можемо передбачити такі дурні, ворожі дії влади проти населення, як, наприклад, наказ "Беркуту" побити студентів", - підкреслив соціолог.


Імовірність соціальних вибухів Паніотто оцінює в 6 балів з 10. "Як не дивно, за останній рік рівень бідності практично не змінився і, якщо порівнювати з максимумом для України (52% в 1999 році), він не виглядає таким вже страшним - 18-20 %. З кінця 2015 року ситуація погіршується, але важко передбачити, якою вона буде після підвищення тарифів", - вважає глава КМІС.


На його думку, найбільш "вибухонебезпечними" є ті, хто повернувся з фронту або продовжує воювати - люди, у яких є зброя. "Але це ті, хто просто робить ситуацію небезпечною. Самі по собі вони не виступлять. Тільки на підтримку тих чи інших настроїв", - вважає Паніотто.


Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше "Левада-центр" провів опитування, згідно з результатами якого, головними ворогами росіяни вважають США, Україну та Туреччину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?