Соціолог назвав чотири речі, які стали більше цінувати українці
Категорія
Культура
Дата публікації

Соціолог назвав чотири речі, які стали більше цінувати українці

Соціолог назвав чотири речі, які стали більше цінувати українці
Джерело:  online.ua

Соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха вважає, що після Майдану цінності українців стали поступово змінюватися, і тепер громадяни стали більше цінувати демократичний розвиток країни, участь в діяльності політичних партій або громадських організацій, можливість заняття бізнесом і можливість критики владних структур.


Про це Головаха сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.


За його словами, ще з радянських часів у людей були інші пріоритети.


"Майдани поступово сприяють зміні цінностей. Наприклад, є дослідження того, що найважливіше для наших громадян. Визначальні цінності в ієрархії українців - міцна сім'я, матеріальний добробут, благополуччя дітей і створення в суспільстві рівних можливостей для всіх. Це цінності домінанту ще з радянських часів", - зазначив соціолог.


Ті цінності, які поступово формуються в суспільстві після Майдану, за радянських часів були на останніх місцях.


"Але набирають ваги такі цінності, як демократичний розвиток країни, участь в діяльності політичних партій або громадських організацій, можливість заняття бізнесом і можливість критики владних структур. Ці цінності ще на початку 1990-х років були на останніх місцях. За п'ятибальною шкалою вони коливалися в діапазоні від 2 до 3, тоді як здоров'я - 4.8. За 25 років через поступові зміни маємо зростання таких цінностей, як діяльність політичних партій - до 3.1, а не 1.8, як це було в 1990-х роках. Демократичний розвиток був 2.7, а зараз - 3.8. можливість підприємницької ініціативи в 1990-х - 3.3, а зараз - 4. можливість критики рішень владних структур. Було 3, а зараз - 3.8 ", - сказав Головаха.


"Є істотні зміни, хоча і недостатні. Тому що ці цінності мають наближатися до цінностей особистого добробуту", - додав він.



Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Є одна річ, від якої залежить майбутнє України - соціолог Євген Головаха.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?