Спори чорної плісняви здатні вижити на Марсі — науковці
Категорія
Технології
Дата публікації

Спори чорної плісняви здатні вижити на Марсі — науковці

Спори чорної плісняви здатні вижити на Марсі — науковці
Джерело:  online.ua

Наукова команда NASA у дослідженні спільному з Німецьким аерокосмічним центром встановили, що спори чорної плісняви здатні вижити на поверхні Марсу. Для цього вони організували експеримент, під час якого відправили зразки спор у стратосферу Землі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Engadget.

За даними дослідників, грибкові та бактеріальні організми запустили до стратосфери 2019 року під час експерименту MARSBOx. Йдеться про спори грибів Aspergillus niger і бактеріальні клітини Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis та Buttiauxella sp., які знаходилися всередині алюмінієвого боксу.

Стратосферу обрали завдяки схожості з марсіанською атмосферою. Згідно зі статтею, мікроорганізми вижили на “Марсі” лише певний час, однак їх вдалося оживити під час повернення на землю.

Згаданий контейнер був наповнений зразками у два шари — нижній захистили від випромінювання, аби експерти відокремили вплив оточення від деструктивних променів. Передбачається, що спори перебували під дією ультрафіолетового випромінювання, яке у тисячі разів потужніше за сонячні опіки.

За словами Катаріни Сімс — учасниці команди від Німецького аерокосмічного центру, питання про здатність бактерій вижити дуже важливо для потенційних подорожей у майбутньому.

“Під час довготривалих місій на Марсі з екіпажем ми повинні знати, які мікроорганізми виживуть на Червоній планеті, оскільки деякі можуть становити загрозу здоров'ю для астронавтів. Крім того, деякі мікроби можуть допомогти у вивченні космосу, а також здатні виробляти запаси їжі з матеріалів незалежно від Землі. Це має вирішальне значення, коли космонавти далеко від дому”, - пояснила експертка.

Як повідомляв ONLINE.UA, NASA на тлі шаленої популярності фото, зроблених марсоходом Perseverance на Марсі, вирішило ще більше популяризувати марсіанський проєкт. Для цього була створена віртуальна фотокабіна, в якій кожен охочий може зробити своє фото на Марсі. Ці знімки будуть створюватися на основі оригінальних фото та приголомшливих інопланетних пейзажів, надісланих Персі на Землю з Червоної планети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?