Спостерігачі ОБСЄ бувають в неадекваті: волонтер розповів цікаві деталі
Категорія
Україна
Дата публікації

Спостерігачі ОБСЄ бувають в неадекваті: волонтер розповів цікаві деталі

Спостерігачі ОБСЄ бувають в неадекваті: волонтер розповів цікаві деталі
Джерело:  NV

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які працюють в зоні АТО на Донбасі, можуть підсаджувати до своїх машин кого завходно і привозити на позиції, або, знаходячись у стані сп'яніння, писати звіти про обстріли зі слів своїх друзів по чарці.

Про це розповів відомий український волонтер Віталій Дейнега, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю  «Новому времени».

«Вони можуть возити кого завгодно у своїй машині. Тобто формально на блокпостах усі машини мають перевірятись, неформально ж — хоч з Моторолою всередині вона буде їхати, ніхто й не гляне. Вони можуть заїхати на наші позиції, і ніхто нічого не зробить», — зазначив він.

Також волонтер зазначив, що члени місії ОБСЄ «недоторканні взагалі».

«Наші іноді не пускають їх на позиції, де стоїть артилерія. Всі знають, що кількість росіян в цій місії – досить велика. Кількість іноземців, які співчувають Росії – теж. ОБСЄ напхане представниками спецслужб, в тому числі – РФ, і треба стежити за ними, щоб вони не зливали інформацію», — заявив Дейнега.

Крім того, він додав, що є і деяка користь від спостерігачів.

«Вони фіксують прильоти, не з нашої сторони в тому числі. Коли ми, наприклад, не могли стріляти, а по нас лупили, вони це враховували. Те, що було вночі, теж фіксували – воронки ж залишалися», — повідомив волонтер.

У той же час він розповів про те, як гарантують безпеку спостерігачів від України на територіях бойовиків і росіян - на українських позиціях.

«Припустимо, ось є Донецьк. Там сидять два українських представники. А два російських сидять, наприклад, в Авдіївці. Обом дають гарантії безпеки: якщо що-небудь трапиться з одними, і з іншими теж», — розповів він.

Окремо Дейнега розповів історію про те, як іноді спостерігачи пишуть свої звіти.

«Бували випадки, коли представників цієї місії вночі накачували алкоголем, і потім вони були в такому неадекваті, що не могли пояснити, звідки і коли стріляли. Було таке, припустимо, що наші командири розставляли спеціально навчених «аватарів», які накачували тих горілкою, а потім розповідали, що відбувалося вночі, щоб той знав, що доповідати. Ця війна гібридна, а тому і способи боротьби трохи незвичайні», — резюмував волонтер.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  член ДНР опублікував жахливу розповідь про втрати, які понесли бойовики під Донецьком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?