"Справа Насірова" потягне на дно "наглядача" за українськими митницями Геннадія Романенка - ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

"Справа Насірова" потягне на дно "наглядача" за українськими митницями Геннадія Романенка - ЗМІ

"Справа Насірова" потягне на дно "наглядача" за українськими митницями Геннадія Романенка - ЗМІ
Джерело:  apostrophe.ua

Скандал зі справою тимчасово відстороненого від посади глави ДФС Романа Насірова відіб'ється на справах його колишнього радника Геннадія Романенка, який раніше називали протеже колишнього керівника митниці Ігоря Калетника.
Про це повідомляє «Апостроф». Як зазначається, раніше ЗМІ писали про "сірі" схеми для мінімізації податків при оформленні товарів, що масово застосовуються на Київській обласній митниці, яку негласно курирує Геннадій Романенко. Суть схем проста: в Одеський морторгпорт прибуває контейнер з імпортним взуттям вартістю $100 тис., а на Київській митниці, за документами, він перетворюється на вантаж застібок і шнурків вартістю вже $10 тис.
У зв'язку з цим примітно, відзначається в матеріалі, що після затримання глави ДФС Романа Насірова в будівлі Одеської митниці сталася пожежа, при ліквідації якої пожежники залили водою комп'ютери і цифрову техніку відомства.
Видання нагадує, що, очоливши ДФС у 2015 році, Насіров хотів поставити Романенка керувати Одеською митницею, але той підпадав під дію Закону "Про люстрацію". За часів режиму Віктора Януковича Романенко очолював Київську регіональну митницю, через яку оформлялися партії несертифікованих в Україні світлошумових гранат з Росії, які використовувалися силовиками для розгону Майдану. Тоді Насіров прилаштував Романенка своїм радником, але шум в пресі закінчився звільненням скандального митника і кума Ігоря Калетника, який перебуває в розшуку у кримінальній справі про фальсифікацію голосування ВР щодо "диктаторських законів" 16 січня 2014 року.
Видання також називає імена співучасників Романенка: колишній начальник відділу кадрової роботи митниці Андрій Каращенко (зараз - заступник начальника Закарпатської митниці) і "касир-бухгалтер" угруповання, уродженка Донецької області Ольга Чернова.
"Внески" з суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щотижня збиралися кур'єром на прізвище Светковський під безпосереднім контролем Каращенка. "Планірка" проходила в Києві, в офісі на Дружби народів. Там же, стверджується в статті, вирішували, кому з підприємців давати привілеї при оформленні вантажів.
При цьому на відміну від інших чиновників-корупціонерів, які шикують на гроші, нажиті непосильною працею, Романенко обмежився порівняно "скромним" (вартістю десь $ 4-5 млн.) маєтком в передмісті Києва з власним футбольним полем, зазначає видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?