Справжні химери: вчені розповіли про виведених людством мутантів
Категорія
Технології
Дата публікації

Справжні химери: вчені розповіли про виведених людством мутантів

Справжні химери: вчені розповіли про виведених людством мутантів
Джерело:  online.ua

Химера є зручним інструментом науковців для вивчення різноманітних захворювань. Так називають організми, що комбінують у собі генетичний матеріал щонайменш двох видів. Як повідомляє ONLINE.UA, The Guardian оприлюднив підбірку з випадками цього феномену.

У липні колектив іспанських вчених заявив світу про створення перших ембріонів людини-мавпи. Це стане нібито кроком до вирощування людських органів у тілах тварин. Останні за допомогою модифікації зі стовбуровими клітинами можуть перетворитися на донорів для конкретних пацієнтів.

Ці ж дослідники з Іспанії 2017 року намагалися виростити химеру людини-свині. До кінця невдалого експерименту дожили лише 186 ембріонів з більш ніж 2 тисяч.

В Португалії науковці у 2017 році шукали шляхи боротьби з раком, що спровокований герпес вірусами. Для цього вони вирішили поєднати відповідні віруси миші з вірусами людини. Це дало змогу зрозуміти, що захворювання викликає певний білок. Вчені вже планують протестувати молекули-інгібітори для цієї небезпечної частки.

За ініціативою японського фахівця Хіроміцу Накаучі триває експеримент зі впровадженням стовбурових клітин до організмів мишей чи пацюків. Він планує виростити підшлункову залозу людини у тілі тварини-донора. Раніше японець успішно трансплантував "виготовлені" за допомогою химер органи мишам-діабетикам.

Слід зазначити, що інколи химери з'являються і в природі, без втручання людини. Нещодавно американська співачка Тейлор Мур заявила про присутність в її тілі генетичного матеріалу сестри-близнюка. Остання була поглинена ще в материнській утробі.

Зовні наявність химери можна побачити у темній плямі на торсі Мур. За словами спеціалістів, ці клітини мають іншу ДНК.

Як повідомляв ONLINE.UA, вченим вдалося з'ясувати, що фактичне старіння організму в людини починається з 39 років. Саме цей вік є початком згасання фізичних та розумових функцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?