США дозволять союзникам передавати винищувачі F-16 Україні — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

США дозволять союзникам передавати винищувачі F-16 Україні — CNN

США дозволять союзникам передавати винищувачі F-16 Україні — CNN
Джерело:  online.ua

Адміністрація президента США Джо Байдена протягом останніх тижнів повідомила своїм союзникам у Європі, що не буде блокувати дозвіл на експорт винищувачів F-16 в Україну.

Джерело: CNN

США не блокуватимуть реекспорт F-16 в Україну

Видання посилається на осіб, які знайомі з обговоренням передачі літаків. Там зазначають, що Білий дім зазнає все більшого тиску з боку членів Конгресу та союзників щодо допомоги Україні літаками на тлі посилення російських авіаатак.

Проте американські посадовці не знають про будь-які офіційні запити будь-яких союзників щодо експорту F-16, а офіційні особи Державного департаменту, яким зазвичай доручають оформляти документи для схвалення таких передач третім сторонам, не отримали наказів приступити до роботи.

F-16 американського виробництва мають кілька європейських країн, включаючи Нідерланди, які показали готовність експортувати деякі з них в Україну.

Видання зазначає, що США повинні були б схвалити цю передачу третій стороні через чутливі американські технології літаків.

Незважаючи на те, що США не бажають відправляти свої F-16 до Києва, представники США повідомили CNN, що адміністрація готова схвалити експорт літаків в Україну, якщо союзники вирішать це зробити з їхніми літаками.

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі відмовився конкретно коментувати можливість відправки США винищувачів F-16 в Україну, але в широкому сенсі заявив, що США стажать за «майбутніми можливостями» і потребами України.

За його словами, F-16 «не на порядку денному» саміту Великої сімки, хоча літаки, безумовно, можуть обговорюватися в кулуарах саміту.

 Очікується, що це питання стане предметом обговорення на наступному саміті НАТО у Вільнюсі, Литва, у липні, повідомили чиновники.

Де українські пілоти будуть навчатися на F-16

Ще одне відкрите питання – де українські пілоти тренуватимуться на F-16.

Раніше цього тижня речник прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака заявив, що Велика Британія та Нідерланди прагнуть сформувати «міжнародну коаліцію» не лише для закупівлі літаків для України, але й для навчання українських пілотів на винищувачах 4-го покоління.

На даний момент США не планують проводити цю підготовку, сказав представник оборонного відомства CNN, незважаючи на те, що Конгрес виділив гроші в бюджеті на 2023 рік для такої підготовки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?