США, Франція, Німеччина та Британія збираються на екстрені переговори
Категорія
Політика
Дата публікації

США, Франція, Німеччина та Британія збираються на екстрені переговори

США, Франція, Німеччина та Британія збираються на екстрені переговори
Джерело:  online.ua

Уже 18 лютого в Парижі очільники міністерств закордонних справ США, Франції, Німеччини та Великої Британії зберуться на термінові переговори, щоб детально обговорити ситуацію, що склалася навколо Ірану. Жан-Ів Ле Дріан, Гайко Маас, Домінік Рааб та Ентоні Блінкен також обміняються думками щодо регіональної безпеки на Близькому Сході. Очільник Держдепу Штатів приєднається до зустрічі в онлайн-режимі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Варто зазначити, що Ентоні Блінкен нещодавно дав зрозуміти міжнародній спільноті, що коли Іран повернеться до дотримання зобов'язань у рамках ядерної угоди, то Білий дім зробить те саме. Американський дипломат звернув увагу на те, що далі потрібно буде працювати над угодою, яка буде "більш тривалою і міцною, ніж початкова".

На заяву глави Держдепу відреагував президент Ірану Хасан Рухані, який спростував можливість відновлення виконання в повному обсязі ядерної угоди як умову для повернення в неї США.

"Якщо США повернуться до виконання своїх зобов'язань сьогодні, ми зробимо те саме завтра, – відповів іранський лідер.

На ситуацію, що склалася, також миттєво відреагували дипломати від Німеччини, Франції та Великої Британії. Нещодавно вони оприлюднили спільну заяву, в якій закликали офіційний Тегеран припинити виробництво металевого урану і повернутися до виконання зобов'язань у межах Спільного всеосяжного плану дій.

"Автори заяви зазначають, що порушення Іраном домовленостей позбавляють країну шансу реалізувати положення СВПД за допомогою дипломатичних зусиль", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що тиждень тому очільник МАГАТЕ Рафаель Грос офіційно повідомив, що Іран почав виробництво металевого урану. Ще в листопаді 2020 року стало відомо, що Тегеран продовжує збільшувати темпи накопичення ядерного палива, істотно перевищуючи ліміти, передбачені СВПД.

Нагадаємо, що 5 років тому Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США і Франція) погодили Спільний всеосяжний план дій, в якому йшлося про скасування санкцій щодо Ірану. Зі свого боку Тегеран взяв на себе низку зобов'язань в атомній сфері. У 2018 році з СВПД вийшли США і відновили односторонні санкції стосовно Ірану.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї пообіцяв помститися за вбивство генерала Касема Сулеймані Дональду Трампу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?