США готують прямі переговори з Росією по Північному потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

США готують прямі переговори з Росією по Північному потоку-2

США готують прямі переговори з Росією по Північному потоку-2
Джерело:  online.ua

У четвер, 20 травня, на полях міністерської сесії Арктичної ради в Рейк'явіку глава Держдепу США Ентоні Блінкен вперше особисто зустрінеться з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. На переговори з головним дипломатом РФ Блінкен приготував кілька важливих тем, серед яких скандальний газопровід Північний потік-2 і "взаємні інтереси".

Джерело: пресслужба Держдепу США

Представник американського Державного департаменту нагадав, що США досить чітко висловлюють свою позицію з питання Північного потоку - 2 - для Вашингтона це проєкт, який підриває європейську енергетичну безпеку. Проте, як сказав представник Держдепу, США не прагнуть загострювати взаємини з Росією.

У Держдепі дали зрозуміти, що Блінкен під час переговорів з Лавровим дотримуватиметься незмінної позиції США як по газопроводу, так і стосовно інших принципово важливих питань. Він не став уточнювати, на чому буде зроблений акцент. Важливо відзначити, що ця зустріч відбудеться на тлі гострої напруженості між Вашингтоном і Москвою, яка виникла, в тому числі, і через взаємну висилки дипломатів.

"Ми не прагнемо до ескалації, ми просто знову шукаємо більш передбачувані та стабільні відносини. І я думаю, що є області, де ми можемо обговорити ці речі з міністром закордонних справ Лавровим", - заявив представник Держдепу, нагадавши, що за все зловмисні дії Росії доведеться заплатити.

Головне про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік - 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб - в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США.

  • Дія дозволу Німеччини на будівництво газопроводу, виданого до кінця травня на гілці протяжністю в 16,5 км в німецькій економічній зоні Балтійського моря, призупинена. Блокування будівництва домоглися екологи.

  • США ж поки призупинили санкційний тиск, спрямований на повну зупинку будівництва газогіну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?