США і ЄС поставили термінову вимогу Україні після смерті Шишова
Категорія
Політика
Дата публікації

США і ЄС поставили термінову вимогу Україні після смерті Шишова

США і ЄС поставили термінову вимогу Україні після смерті Шишова
Джерело:  online.ua

США глибоко засмучені повідомленнями про трагічну смерть білоруського опозиціонера Віталія Шишова в Києві. В команді американського лідера Джо Байдена сподіваються на проведення негайного ретельного розслідування причин і обставин смерті білоруського громадянина, за ходом якого будуть уважно стежити в Вашингтоні. В ЄС не виключають можливого вбивства.

Джерело: Держдеп США, Twitter глави європейської дипломатії Жозефа Борреля

Спікер Держдепу США Нед Прайс, коментуючи на брифінгу смерть Шишова в Києві, не відповів прямо, чи вважають у Вашингтоні, що до цього причетний режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Але він нагадав, що Шишов виїхав з Білорусі через репресії. Прайс додав, що тільки за останні тижні сталося багато тривожних інцидентів з жорсткими репресіями з боку режиму Лукашенка - захоплення літака з журналістом Романом Протасевичем, насильницькі спроби вивезти з Олімпіади в Токіо спортсменку Христину Тимановську.

"І тому ми продовжимо дуже уважно стежити за діями режиму і відновимо наш заклик до припинення репресій, негайного звільнення всіх політичних в'язнів. Тепер, коли справа стосується загибелі Шишова, ми продовжимо уважно стежити за розслідуванням", - підкреслив Прайс.

Реакція Євросоюзу на смерть Шишова

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель в свою чергу подякував українській владі за швидкий початок розслідування смерті Шишова. Він заявив, що шокований повідомленнями про те, що білоруського опозиціонера знайшли повішеним в київському парку.

"Шишов допоміг багатьом уникнути репресій режиму Лукашенка. Вдячний українській владі за швидке відкриття розслідування обставин його смерті, в тому числі його можливого вбивства. Треба здійснити правосуддя" - написав Боррель в Twitter.

Що відомо про смерть Шишова

  • Білорус Віталій Шишов переїхав в Україну восени 2020 року на тлі репресій режиму Лукашенка.

  • У Києві він очолив громадську організацію Білоруський будинок в Україні, яка допомагає втікачам від режиму Лукашенка білорусам.

  • 2 серпня він вийшов на ранкову пробіжку і зник.

  • Вранці 3 серпня Шишова знайшли повішеним в лісопарковій зоні.

  • Обставини смерті Шишова шокували весь світ.

  • Поліція України почала кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство", але правоохоронці відзначають, що перевірятимуть усі версії.

  • У БДУ вважають, що смерть Шишова - це "спланована чекістами операція по ліквідації дійсно небезпечного для режиму білоруса", і заявили, що будуть продовжувати домагатися встановлення істини в загибелі Віталія.

  • Журналісти-розслідувачі Bellingcat пообіцяли кинути всі сили на розслідування. Вони розглядають смерть Шишова як можливу операцію спецслужб.

  • На Банковій запевняють, що Зеленський відреагує на смерть Шишова, якщо буде доведена причетність до неї спецслужб Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?