США прийняли резонансне рішення щодо ядерної зброї
Категорія
Світ
Дата публікації

США прийняли резонансне рішення щодо ядерної зброї

США прийняли резонансне рішення щодо ядерної зброї

На тлі погіршення відносин між Вашингтоном і Анкарою США прийняли рішення перевести дислоковану в Туреччині ядерну зброю в Румунію.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.
За словами одного з джерел інтернет-видання EurActiv, операція дуже складна в технічному та політичному плані. Згідно з недавнім звітом Simson Center, близько 50 одиниць тактичної ядерної зброї США були розміщені з часів "холодної війни" на авіабазі "Інджірлік" в Туреччині, приблизно в 100 км від сирійського кордону.
Під час спроби військового перевороту в Туреччині в липні турецький уряд заборонив польоти американських літаків на базу і з неї і надалі заарештував командувача базою за причетність до спроби путчу. У доповіді йдеться, що без відповіді залишається питання, чи змогли б США зберегти контроль над цими озброєннями в разі затяжного громадянського конфлікту в Туреччині.
Інше джерело, за повідомленням EurActiv, заявило, що відносини США і Туреччини настільки погіршилися після спроби перевороту, що американське керівництво більше не довіряє Анкарі зберігати ядерну зброю. Його, за твердженням джерела видання, переміщують на румунську базу "Девеселу", яка є місцем розміщення нового американського протиракетного щита, що викликає сильне невдоволення Росії.
Нагадаємо, в кінці липня турецькі силовики заблокували військову базу Інджірлік, яка використовується ВПС США і ВПС Туреччини, через повідомлення про можливу спробу перевороту в сусідньому місті Адана.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?