США роками не посилювали нагляд за виконанням санкцій проти РФ — Politico
Категорія
Світ
Дата публікації

США роками не посилювали нагляд за виконанням санкцій проти РФ — Politico

США роками не посилювали нагляд за виконанням санкцій проти РФ — Politico
Джерело:  online.ua

Мін'юст США з 2014 року майже не займався розслідуванням справ щодо обходу санкцій, введених проти Росії, і лише після злочинного вторгнення армії РФ в Україну почав посилювати нагляд.

Джерело:  Politico

Чому США так довго не посилювати нагляд за антиросійськими санкціями 

Автори матеріалу вивчили використання Мін'юстом США санкцій, заходів експортного контролю та інших обмежень проти РФ за агресію проти України.

Дослідження торкнулось сотень сторінок судових записів та інших матеріалів. Також журналісти поспілкувались з більш ніж 10 колишніми американськими чиновниками.

За результатами досліджень, попри введення США кількох пакетів санкцій та обмежень проти РФ за злочинну агресію проти України, за часів адміністрації президентів Барака Обами та Дональда Трампа Мін'юст США не робив пріоритетним переслідування, пов'язане з цією війною, і порушило відносно невелику кількість справ аж до ескалації війни Путіним у 2022 році.

Журналістам видання вдалось знайти 14 аналогічних кримінальних справ з січня 2014 року по лютий 2022 року.

Але чимала кількість з них переважно не торкалась України та розв'язаної Кремлем війни.

Кількість таких переслідувань у США різко зросла за кілька місяців після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Прокурори порушили щонайменше 18 справ з обвинувальними актами або звинуваченнями проти щонайменше 39 осіб.

Однак переважно такі справи будуються на передбачуваних правопорушеннях підозрюваних, які мали місце за кілька років до цього, а це означає, що вони потенційно могли б бути притягнуті до відповідальності раніше.

Висновки Politico підтримують критиків, які стверджують, що Вашингтон і Захід загалом занадто довго були поблажливими до Росії, особливо коли мова йшла про Україну. Такі критики, серед яких є російські дисиденти та українські активісти, кажуть, що Америка, зокрема, повинна була частіше і швидше запроваджувати і застосовувати жорсткіші санкції щодо України та інші покарання після початкового вторгнення 2014 року, - йдеться у матеріалі видання.

Що відомо про притягнення до відповідальності за порушення антиросійських санкцій 

Так, за інформацією видання, у березні 2022 року було оприлюднено обвинувальний висновок щодо екс-співробітника Fox News Джека Ханіка, який протягом багатьох років відкрито допомагав російському магнату Костянтину Малофєєву обходити санкції, та створювати імперію кремлівської пропаганди у США.

За кілька тижнів до 24 лютого 2022 року американці таємно затримали Ханіка у Великій Британії. 2 березня 2022 року Міністерство юстиції представило свою головну зброю для застосування американських санкцій проти Росії – оперативну групу KleptoCapture. Наступного дня міністерство публічно оголосило, що Ханіку було висунуто звинувачення.

Мін'юст назвало його "першим в історії кримінальним обвинувальним висновком за звинуваченням у порушенні санкцій США, що виникли внаслідок підриву Росією демократичних процесів та інститутів в Україні у 2014 році".

Вибір часу був чітко спрямований на те, щоб надіслати повідомлення – Сполучені Штати розправляються з тими, хто допомагає російському вторгненню в Україну. Але це також посилило питання, що лунає з вуст багатьох критиків: чому Сполучені Штати не переслідували цих людей роками раніше? Зрештою, проти Росії вже діяли американські санкції, запроваджені після того, як вона вперше напала і окупувала український Крим та інші регіони в 2014 році – набір санкцій, покликаних стримувати подальшу агресію. Якби було порушено більше справ, стверджують критики, Путін міг би відмовитися від широкомасштабного вторгнення у 2022 році, - йдеться у матеріалі видання.

Сторонники позиції Мін'юсту США заперечують твердження про те, що судові переслідування з боку США за порушення антиросійських санкцій могли б завадити нападу армії РФ на Україну.

Вони вказують на кілька потенційних причин, чому міністерство не притягнуло до відповідальності Ханіка та інших раніше: від того, що такі розслідування потребують часу і повинні відповідати високим стандартам, до аргументу, що лише у 2018 році, на тлі гніву через втручання Росії в американські вибори, США справді почали націлювати санкції на росіян, які мають значний вплив на американську фінансову та правову систему.

Крім того, колишні американські прокурори заявили, що їм заважала відсутність співпраці з боку інших країн, навіть союзників, таких як Великобританія, коли вони хотіли переслідувати тих, хто ухиляється від санкцій.

Однак, як пише видання, незрозуміло, чи до 2022 року Міністерство юстиції або Білий дім чинили достатній тиск на інші країни, щоб спонукати їх до співпраці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?