США, Велика Британія та Франція відреагували на вихід РФ з договору ДСНО
Категорія
Політика
Дата публікації

США, Велика Британія та Франція відреагували на вихід РФ з договору ДСНО

США, Велика Британія та Франція відреагували на вихід РФ з договору ДСНО
Джерело:  online.ua

У США та Великій Британії і Франції занепокоєні виходом РФ з договору щодо контролю за стратегічними наступальними ядерними озброєннями (ДСНО).

Джерело: The Guardian;   Sky News

Що відомо про реакцію західних країн на вихід РФ з договору ДСНО 

За словами речника Держдепа США Неда Прайса, рішення кремлівського диктатора та війського злочинця Володимира Путіна щодо виходу РФ з договору про контроль над стратегічними наступальними ядерними озброєннями залишається незрозумілим.

Наслідки заяви Росії про те, що вона призупиняє переговори про контроль над ядерними озброєннями, незрозумілі, а ядерна позиція США залишається незмінною, - підкреслив Прайс.

Речник Держдепа підкреслив, що в цьому році США офіційно заявили, що Кремль порушує умови договору "Новий старт", одже у Вашингтоні спостерігатимуть за подальшими кроками РФ.

Ми поки що не бачили жодних причин для зміни нашої ядерної позиції, нашої стратегічної позиції, - зазначив Прайс.

Між тим Франція та Велика Британія занепокоєні рішенням РФ щодо виходу з ДСНО.

Британія закликала диктатора переглянути рішення щодо виходу з ядерного договору назвавши це необдуманим рішенням.

Ми сподіваємося, що Путін зможе переглянути своє необдумане рішення про призупинення участі Росії в новому ДСНО. Контроль над озброєннями є життєво важливим для безпеки нашої планети, і це ще один приклад того, як Путін ставить під загрозу глобальну безпеку заради політичної вигоди, - заявив речник прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.

Франція, зі свого боку, також висловила про занепокоєння.

Франція висловлює жаль з приводу сьогоднішньої заяви президента Путіна про призупинення участі Росії в ДСНО, - зазначили представники МЗС країни.

У той же час генеральний консул Польщі в Нью-Йорку Адріан Кубіцький заявив, що розвідка його країни планує слідкувати за тим, чи буде Кремль збільшувати власний ядерний потенціал після виходу з договору ДСНО.

Він зазначив, що рішення диктатора Володимира Путіна призупинити участь у єдиному чинному договорі між Росією та США - це "прикрий крок назад".

Консул також нагадав, що президент США Джо Байден та його польський колега Анджей Дуда під час зустрічі обговорять можливе створення постійної бази НАТО на території Польщі.

Ми досягли моменту, коли це рішення має бути прийняте, - підкреслив Кубицький.

За словами польського дипломата, створення бази також зміцнить безпеку у Східній Європі, яка стала більш пріоритетною частиною НАТО з огляду на близькість до війни в Україні.

Ми - добре налагоджена машина у плані співпраці. Путін вирішив вторгнутися, щоб довести, що перебуває у найслабшому становищі, враховуючи наші внутрішні дискусії, але ми довели, що він помиляється, - підкреслив Кубицький.

Реакція України на вихід РФ з договору ДСНО

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що міжнародна спільнота має рішуче відповісти на агресивну поведінку Росії та призупинення її участі в Договорі про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

Рішення Російської Федерації про призупинення своєї участі в Договорі зі США про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь, оголошене сьогодні, є черговим провокаційним кроком з боку держави-агресорки, - зазначив речник МЗС України.

За його словами,  РФ продовжує свідому руйнацію існуючої архітектури ядерного роззброєння і нерозповсюдження.

Підриваючи один із найважливіших міжнародних договорів у сфері контролю за ядерною зброєю, Росія робить черговий зухвалий виклик світовому співтовариству, підтверджує свою злочинну природу та подальші агресивні наміри щодо знищення міжнародного миру і безпеки, - наголосив Ніколенко.

Україна закликає міжнародну спільноту надати рішучу відповідь на агресивну поведінку Росії, вжити термінових спільних заходів з метою упередження і протидії будь-яким формам ядерного шантажу з боку держави-терористки.

Між тим у МЗС РФ заявили, що саме США винні у рішенні РФ щодо виходу з договору ДСНО.

Однак у відомстві країни-агресорки почали запевняти, що не мають намірів збілшувати власний ядерний арсенал.

Як зазначається в заяві, "крайній ступінь ворожості Вашингтона, конфронтація, що нагнітається ним, і відкрито взятий курс на зловмисну ескалацію конфлікту в Україні та навколо неї створили принципово іншу обстановку в галузі безпеки".

Є всі підстави констатувати, що політика США спрямована на підрив національної безпеки Росії, що прямо суперечить закріпленим у преамбулі ДСНО фундаментальним принципам і розумінням, на яких ґрунтується Договір і без яких він не був би укладений, - йдеться у заяві МЗС РФ.

Це, на думку російського відомства, означає "докорінну зміну обставин", якщо порівняти з тими, за яких договір укладався, а отже, "ведення справ зі США і загалом із Заходом у звичайному режимі більше не видається можливим".

Також в РФ заявили, що неодноразові порушення США положень СНО-3 й висловили обурення тим, що минулого року вони запросили інспекції на російських ядерних об’єктах.

При цьому з метою підтримання достатнього ступеня передбачуваності та стабільності в ракетно-ядерній сфері Росія має намір дотримуватися відповідального підходу і продовжить у межах життєвого циклу Договору неухильно дотримуватися передбачених ним кількісних обмежень на СНО, - зазначили в МЗС країни-агресорки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?