США відреагували на загострення в Грузії й згадали про НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

США відреагували на загострення в Грузії й згадали про НАТО

США відреагували на загострення в Грузії й згадали про НАТО
Джерело:  online.ua

19 лютого команда очільника Державного департаменту США Ентоні Блінкена прокоментувала загострення ситуації в Грузії, натякнувши на сумніви у євроатлантичних прагненнях країни у зв’язку з рішенням заарештувати лідера найбільшої опозиційної партії. Окрім того, офіційний Вашингтон закликав усіх політичних гравців утриматись від ескалації та необдуманих дій. Це наголошується у заяві американського дипломатичного відомства, яку оприлюднив речник Держдепу Нед Прайс, інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

В заяві зазначається, що Штати глибоко стурбовані останніми подіями у Грузії.

"Ми закликаємо усі сторони проявити стриманість та уникати будь-яких кроків чи риторики, які можуть призвести до посилення напруги та насильства. Ми закликаємо уряд Грузії діяти відповідно до його євроатлантичних прагнень та посилити відданість принципам демократії, індивідуальної свободи та верховенства права, забезпечуючи, що судова система вільна від політичного упередження", - наголосили в Держдепі.

Речник відомства наголосив, що офіційний Вашингтон продовжать співпрацю з Грузією, яку вважають стратегічним партнером, та будуть просувати ідеї верховенства права та підзвітних інституцій.

Як уже згадувалося раніше, Тбіліський міський суд у середу 17 лютого постановив заарештувати Ніку Мелію, який є лідером найбільшої грузинської опозиційної партії "Єдиний національний рух".

Мелія, якого обрали очільником "Єдиного національного руху" в кінці 2020 року, звинувачують в організації та керівництві насильницькими діями на акції протесту перед будівлею парламенту, а також участі в ній - у справі про заворушення 20 червня 2019 року, також відомих як "ніч Гаврилова". Вже 18 лютого попередній прем’єр Георгій Гахарія подав у відставку через розбіжність позицій із партією щодо цього рішення. В МВС пізнішезаявили, що відклали виконання рішення суду у справі Мелії. Євросоюз уже закликав політичні сили в Грузії знизити напруженість та сісти за стіл переговорів.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно ЄС пригрозив Україні втратою фіндопомоги після рішення Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?