США висунули Росії жорстку вимогу: Москва зухвало відреагувала
Категорія
Світ
Дата публікації

США висунули Росії жорстку вимогу: Москва зухвало відреагувала

США висунули Росії жорстку вимогу: Москва зухвало відреагувала
Джерело:  online.ua

Військова ситуація в Сирії дуже серйозна, є великі ризики початку великої війни. Росія повинна негайно посадити бойові літаки в Сирії і припинити атакувати турецькі сили. З такою жорстким вимогою до Москви звернулася постійна представниця США при ООН Келлі Крафт під час екстреного засідання по ситуації в Сирії, передає ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Організації.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно посадити свої військові літаки. І ми закликаємо всі сирійські війська і їх російських союзників відійти на лінії розмежування вогню, встановлені в 2018 році", - заявила Келлі Крафт.

Вона також звернулася до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріш з проханням зробити все можливе, щоб домогтися припинення вогню в сирійському Ідлібі. За її словами, США повинні відігравати ключову роль в цьому питанні, якщо світова спільнота хоче уникнути ще більшої ескалації.

У свою чергу генсек ООН відзначив, що зіткнення російських і турецьких сил в Сирії - "один з найбільш тривожних моментів" за весь період війни. Гутерріш наголосив, що є ризик серйозної ескалації військових дій.

"Боюся, в зв'язку з подіями минулих 24 годин ми підійшли до небезпечної межі", - вважає генсек ООН.

Представник Росії в ООН Василь Небензя за традицією заперечував причетність РФ до загибелі турецьких військових. Він заявив, що Анкара передала Москві координати розташування турецьких підрозділів, щоб уникнути зіткнення з росіянами, але серед цих координат нібито не було району, в якому загинули десятки турецьких солдатів ввечері 27 лютого.

Постпред Туреччини при ООН Ферідун Сінірліоглу жорстко поставив Небензю на місце. Він пояснив, що Росія атакувала Туреччину в Сирії навмисно, що підтвердили дані з радарів.

"Авіаудари РФ тривали, незважаючи на наші попередження відразу після першої атаки. У зазначеному районі перебували лише турецькі військові, тому їх атакували навмисне. Туреччина не хоче війни, але не боїться застосовувати силу в разі загрози", - підкреслив турецький постпред при ООН, додавши , що інцидент 27 лютого в Туреччині вважають актом військової агресії.

Нагадаємо, ситуація в Ідлібі загострилася в січні, коли сирійська урядова армія почала наступ в цьому регіоні. У ніч на 28 лютого турецькі військові почали наносити удари по позиціях сирійської армії. Атака стала відповіддю на обстріл турецького конвою в районі Джебель-аз-Завія, в результаті якого загинули 33 військовослужбовців, ще 32 отримали поранення. Туреччина пообіцяла помститися президенту Сирії Башару Асаду за загибель солдатів і скликала нараду Ради НАТО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що керівництво НАТО звернулося до влади Росії і режиму Башара Асада із закликом негайно припинити всі бойові дії в Сирії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?