США визнали геноцид вірмен: Туреччина обурилася через голосування
Категорія
Світ
Дата публікації

США визнали геноцид вірмен: Туреччина обурилася через голосування

США визнали геноцид вірмен: Туреччина обурилася через голосування
Джерело:  online.ua

Палата представників Сполучених Штатів затвердила документ про визнання геноцидом масового вбивства вірмен у Туреччині понад 100 років тому. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Служба назвала подією дуже чутливою для відносин між Вашингтоном та Анкарою.

Позитивне голосування привітав потенційний учасник президентських перегонів Джо Байден. Він назвав визнання геноциду вшануванням пам'яті його жертв.

Зовсім іншою виявилася реакція турецького істеблішменту. За словами президента Реджепа Таїпа Ердогана, голосування будо "даремним". Його провели 29 жовтня - у День Республіки Туреччини. Державний лідер назвав цей факт "найбільшою образою".

Нагадаємо, геноцид вірмен розпочався у 1915 році. Його тривалість оцінюють по-різному: від місяців до кількох років аж до формування сучасної Туреччини у 1923 році.

Також коливається чисельність жертв. Вірменська сторона наголошує на 1,5 мільйона загиблих. Туреччина стверджує, що жертвами стали близько 300 тисяч громадян.

Міжнародна асоціація дослідників геноциду вважає, чисельність смертей сягає "понад мільйон".

Як повідомляв ONLINE.UA, близько року тому - на початку жовтня 2018 року - Сенат Сполучених Штатів визнав геноцидом Голодомор 1932-1933 років. Таким чином влада підтримала позицію американської урядової комісії з питання Голоду в Україні за сталінських часів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?