США звинуватили спецслужби РФ у поширенні дезінформації про Україну
Категорія
Світ
Дата публікації

США звинуватили спецслужби РФ у поширенні дезінформації про Україну

США звинуватили спецслужби РФ у поширенні дезінформації про Україну
Джерело:  online.ua

Сполучені Штати вважають, що російські спецслужби тісно співпрацювали з редакціями п'яти російськомовних ЗМІ, щоб посилити громадську підтримку можливого російського вторгнення в Україну.

Джерело: CNN

Спецслужби РФ сприяють поширенню фейків про Україну

Співробітники російських внутрішніх і зовнішніх розвідувальних органів, ФСБ і Служби зовнішньої розвідки РФ, приховано розміщували у виданнях статті, які звинувачують Захід у напруженості з Росією через Україну, ставлять під сумнів легітимність українського уряду та прихильність США до своїх європейських союзників.

Стовпом імовірної пропагандистської схеми є російський журнал Strategic Culture Foundation, на який Міністерство фінансів США наклало санкції в квітні 2021 року за поширення дезінформації під час виборів у США 2020 року.

Офіційні особи США не надали розвідувальних даних, на яких ґрунтувалися звинувачення, і відмовилися описати, як була отримана інформація. Частина інформації підтверджується звітами з відкритих джерел.

Розкриття інформації є частиною зусиль адміністрації Байдена розсекретити розвідувальні дані в надії запобігти військовим діям Росії в Україні, які, як стверджують держсекретар Ентоні Блінкен та інші офіційні особи США, можуть статися в будь-який момент.

За оцінками двох джерел, Росія зібрала близько 130 000 військових на кордоні України.

Кампанія з дезінформації «є основним вектором того, як російський уряд зміцнюватиме підтримку внутрішнього вторгнення в Україну, а також поширюватиме будь-яку дезінформацію про операцію під фальшивим прапором», — сказав американський чиновник, уповноважений спілкуватися зі ЗМІ.

Раніше Росія спростувала звинувачення США в тому, що Кремль поширює дезінформацію.

Американські чиновники стверджують, що Володимир Максименко, голова Фонду стратегічної культури, особисто зустрічався зі своїми керівниками з СВР і що підконтрольні Максименку видання, відомі як "Фондск" та "Одна Родина", поширюють дезінформацію про Україну.

Російська розвідувальна служба ФСБ, тим часом, контролює ЗМІ News Front, Antifaschst і Politnavigator. За словами американських чиновників, координація настільки тісна, що відомі співробітники ФСБ повідомляють ЗМІ, коли публікувати статті, а коли видаляти певний контент.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?