Стали відомі лауреати Нобелівської премії-2023 з фізіології та медицини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Стали відомі лауреати Нобелівської премії-2023 з фізіології та медицини

Стали відомі лауреати Нобелівської премії-2023 з фізіології та медицини
Джерело:  online.ua

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за їхні відкриття щодо модифікацій нуклеотидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Джерело:  Фонд Нобеля

Що відомо про лауреатів та їх внесок у медицину

Робота Каталін Каріко та Дрю Вайсман допомогли у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу. Вони зробили революційний внесок у забезпечення ефективного використання мРНК для вакцин та імунотерапії.

Каріко та Вайсман продемонстрували, що модифікована мРНК не є запальною та дуже ефективно перетворюється на білки при введенні тваринам, що відкриває потенціал для використання цієї нової технології мРНК для терапевтичного лікування.

Їхні дослідження показали, що нуклеозидно-модифіковану мРНК можна використовувати для вакцинації тварин проти різних патогенів, включаючи вірус грипу, ВІЛ, SARS-CoV-2 і малярію. Ця основоположна робота в цій галузі має потенціал для багатьох застосувань, таких як запобігання інфекції, лікування різних гострих і хронічних захворювань і редагування генів.

Стартував Нобелівський тиждень-2023

2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2023 рік.

Цього року лауреатів Нобелівської премії визначать з 2 по 9 жовтня, а саме:

  • 2 жовтня - фізіологія й медицина,

  • 3 жовтня - фізика,

  • 4 жовтня - хімія,

  • 5 жовтня - література,

  • 6 жовтня - мир,

  • 9 жовтня - премія Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

До слова, Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Цього року вона становитиме 11 млн шведських крон (близько 986 000 доларів).

Читайте також:

  • Разом із білорусом та росіянами: українській правозахисній організації вручили Нобелівську премію миру

  • Звернення Олександри Матвійчук на врученні Нобелівської премії миру: повна версія

  • Лауреата Нобелівської премії миру Біляцького засудили до 10 років колонії у Білорусі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?