Стало відомо, коли Росія може припинити транзит газу через територію України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Стало відомо, коли Росія може припинити транзит газу через територію України

Стало відомо, коли Росія може припинити транзит газу через територію України
Джерело:  online.ua

Керівництво НАК «Нафтогаз України» прогнозує, що російський «Газпром» може повністю припинити транзит газу через Україну з 1 січня 2020 року. Причому йдеться не тільки про тимчасову кризу у першому кварталі 2020 року, але й про повне закінчення послуг з транзиту після 2019 року.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook виконавчого директор НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка

За словами топ-менеджера «Нафтогазу», позиція української сторони щодо продовження співпраці з «Газпромом» не змінилась.

«Вважаємо, що ця проблема не може бути вирішена виключно на рівні відносин між «Газпромом» і «Нафтогазом», оскільки давно стало очевидним, що позиція Газпрому щодо припинення транзиту через Україну обумовлена саме політичними чинниками, а не економічними», – заявив Вітренко.

На його переконання, причина будівництва «Північного потоку 2» та можливого припинення транзиту газу виключно політична – Путін давно мріє позбавити Україну доходів за перекачування газу у розмірі понад 2 млрд доларів на рік.

«Ми маємо розуміти, що політичне керівництво РФ у якості покарання за європейський вибір і незалежність України має на меті позбавити Україну доходів від транзиту газу і робить для цього все можливе», – додає Вітренко.

За словами виконавчого директора НАК, його компанія планує отримати справедливу компенсацію за втрату транзиту через Стокгольмський арбітраж. Зараз юристи «Нафтогазу» працюють над цим питанням.

Як стверджує Вітренко, підготовка до припинення транзиту газу з РФ зараз ускладнилась через значне падіння видобутку українського газу.

«Якщо порівняти середньодобовий видобуток, який було досягнуто у грудні 2018 року, з даними за червень 2019 року, то падіння добового видобутку газу в «Укргазвидобуванні» з початку року вже складає 9.2%. Перші дні липня показуть ще більш загрозливі тенденції», – пише виконавчий директор НАК.

Нагадаємо, що у «Газпромі» нещодавно заявили про готовність продовжити дію старого контракту 2009 році, якщо «Нафтогаз» відмовиться від виконання рішення арбітражу про стягнення 2,8 млрд доларів позовних вимог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?