Стало відомо, кому Зеленський присвоїв звання «Герой України»
Категорія
Україна
Дата публікації

Стало відомо, кому Зеленський присвоїв звання «Герой України»

Стало відомо, кому Зеленський присвоїв звання «Герой України»
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський нагородив званням «Герой України» трьох ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт глави держави.

Згідно з указом № 468/2019, звання «Герой України» присвоєне:

  1. Старшому інженеру-механіку реакторного цеху ДП «Чорнобильська АЕС» в 1983-1989 роках Олексію Ананенку.

  2. Старшому інженеру турбінного цеху ЧАЕС у 1986 році Валерію Беспалову (посмертно).

  3. Начальнику зміни ЧАЕС у 1976-2005 рр. Борису Баранову (посмертно).

Як зазначається в тексту указу, ці люди удостоєні найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року.

Всі троє, ризикуючи життям, запобігли погіршенню радіоактивного забруднення на ЧАЕС. Олексій Ананенко, Валерій Беспалов і Борис Баранов спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Завдяки цим діям вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, в результаті якого міг статися повторний вибух.

Також президент нагородив званням «Герой України» старшого солдата Андрія Волоса (посмертно). У різний час в 2015-2017 роках він виконував бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції, на території Донецької та Луганської областей.

28 червня 2018 року поблизу населеного пункту Південне Донецької області старший солдат Волос разом з товаришами по службі намагався евакуювати пораненого офіцера. Під час евакуації Андрій Волос отримав поранення в результаті снайперського пострілу і по дорозі в госпіталь помер.

Президент відзначив державними нагородами військовослужбовців, які виявили особисту мужність і вчинили самовіддані дії, захищаючи Україну. Орденами «За мужність» II і III ступенів, медалями «За військову службу Україні» та «Захиснику вітчизни» нагороджені 40 воїнів, 11 з них – посмертно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?