Стало відомо про смерть видатного українця в США
Категорія
Культура
Дата публікації

Стало відомо про смерть видатного українця в США

Стало відомо про смерть видатного українця в США

В американському місті Балтімор 17 грудня у віці 95 років помер видатний український дисидент, лінгвіст, автор багатьох словників Святослав Караванський.
Про це повідомила громадський діяч Галина Климук-Чомьяк, передає ONLINE.UA з посиланням на її Facebook.
Останні 37 років видатний українець прожив в еміграції.
Караванський народився 24 грудня 1920-го в Одесі. У 1938-1939 роках навчався в Одеському індустріальному інституті і заочно в інституті іноземних мов, пише  "Историческая правда".


Читайте також: Госпіталізована Ада Роговцева розчулила уукраїнців проханням

Протягом 1940-1941 років служив у Червоній армії. Під час Другої світової війни потрапив у полон. Звільнившись у 1942 році, Караванський вчився в Одеському університеті, брав участь у підпіллі ОУН(б) під позивним "Бальзак".
За допомогою Оунівських зв'язків з румунами Караванського у 1944 році десантували з літака на територію СРСР, однак через кілька днів його заарештували, і 7 лютого 1945 року військовий трибунал засудив Караванського до 25 років таборів.
Вирок відбував на Печорі, Колимі, в Мордовії. З ув'язнення Караванського звільнили майже через 16 років – 19 грудня 1960-го по амністії. Він зайнявся журналістською, літературної та філологічної роботою, яку почав ще в таборах.
Зокрема, Караванський став автором "Словника рим української мови" (60 тисяч віршованих пар), видав книгу "Біографії слів", переклав роман Шарлотти Бронте "Джейн Ейр".
У 1962 році вступив на заочне відділення філологічного факультету Одеського університету. Караванський активно виступав проти русифікації та за розвиток та підтримку української мови. Написав листа на ім'я прокурора УРСР з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності міністра вищої і середньої спеціальної освіти УРСР (1960-1973) Юрія Даденкова за помилки, які призвели до порушення прав української нації.


Читайте також: Легендарна українська артистка потрапила в реанімацію


За самиздатскую статтю "Про одну політичну помилку" з критикою русифікації вищої школи законом "Про мову", написану в 1965 році, Караванського 13 листопада того ж року КДБ заарештував. Його відправили досиджувати невідбуту частину тюремного терміну (8 років і 7 місяців) у табори суворого режиму. Під час другого ув'язнення Караванський п'ять разів оголошував голодування, а також збирав свідчення в'язнів – очевидців розстрілу польських офіцерів у Катині.


У 1969 році його засудили до п'яти років в'язниці і до трьох років таборів суворого режиму. Загальний термін, проведений Караванським у радянських таборах, склав 31 рік.


У лютому 1979 року його оголосили членом Української Гельсінської групи. Після звільнення 30 листопада 1979-го Караванський з дружиною Ніною Строкатої емігрували в США.


Радянська влада позбавила їх обох громадянства. Караванський опублікував ряд праць з мовознавства, зокрема "Практичний словник синонімів української мови" та "Російсько-український словник складної лексики". Кавалер ордена "За мужність" I ступеня.


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  в Італії відкрився меморіал жертвам Голодомору в Україні, створений італійським скульптором.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?