Стало відомо, скільки корупціонерів в Україні все-таки посадили
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, скільки корупціонерів в Україні все-таки посадили

Стало відомо, скільки корупціонерів в Україні все-таки посадили

Згідно з результатами останнього дослідження громадської організації Transparency International Ukraine, штрафи за хабарництво в Україні менше ніж хабарі, а за гратами - лише п'ята частина корупціонерів.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Transparency International Ukraine.
Було проаналізовано близько 1000 справ за ст. 368 Кримінального кодексу («Вимагання/одержання неправомірної вигоди»). Дослідження проводилося в рамках проекту «Судді під прицілом» за підтримки Посольства США в Україні. За результатами дослідження, середній розмір хабара в 2015 році склав приблизно 40 тис. грн (в 2014 році - в середньому 30 тис. грн), загальна ж сума хабарів в 2015 році склала 19 млн грн, а в 2014-му - на 3 млн грн менше.
"Лише п'ята частина чиновників (19%), яких судили за вимагання або отримання хабара, опинилася за гратами, і при цьому середній термін позбавлення волі становив 4 роки 7 місяців. При цьому наголошується, що максимальний термін покарання за неправомірне збагачення становить 12 років ув'язнення, але такий термін за останні два роки не отримав ні один хабарник. 9% засуджених були виправдані, 38% отримали випробувальний термін. Середній термін склав 2 роки 2 місяці. А 34% злочинців були оштрафовані - середня сума штрафу ледь перевищила 20 тис. грн", - йдеться в повідомленні.
Повідомляється, що найбільше за корупцію в Україні було засуджено працівників правоохоронної сфери - 14% від усіх справ і досить поширеним видом хабара в цій сфері є закриття кримінальної справи. На другому місці за рівнем корумпованості опинилася земельна сфера - 10%, де найчастіше чиновники отримували хабарі за виділення земельних ділянок або сприяння цьому.
"8% справ пов'язані з медичною сферою, 7% - з освітньою галуззю. Ще 7% - справи, що стосуються нерухомості, 6% справ пов'язані з податковою сферою. Справ проти суддів виявилося небагато - всього 1%. Ймовірно, це пов'язано не з низьким рівнем корупції в судовій сфері, а з тим, що розслідування судової корупції досить рідко доходить до самих судів", - відзначають в організації.
Як розповів редактор інтернет-видання про судові суперечки «Перша інстанція» Федір Орищук, в минулому році середній розмір штрафу виявився навіть нижче, ніж середній розмір неправомірної вигоди, тобто штрафом в 17 тисяч гривень суди карали як тих, хто отримав хабар в розмірі менш однієї тисячі гривень, так і тих, хто отримував більше 20 тис. грн.
Згідно з результатами дослідження, "чим більше хабар фігурує в кримінальній справі, тим більше ймовірність, що чиновник залишиться на свободі".
"Так, з п'ятірки найбільших хабарників, чиї апетити перевищили 1 і 2 млн грн, суди відправили за ґрати лише одного. Решта були виправдані або отримали випробувальний термін", - відзначили в TI.
Аналітик цієї організації Ірина Рибакова зазначає, що у в'язниці потрапили чиновники, які в середньому отримали 85 тис. грн. Популярним механізмом для пом'якшення покарання для хабарників стала перекваліфікація ст. 368 («одержання неправомірної вигоди») на менш суворі ст. 190 («шахрайство») або ст. 364 («зловживання владою»). Завдяки цьому у суддів було більше аргументів для того, щоб замінити тюремне ув'язнення випробувальним терміном.
Раніше в Transparency International повідомляли, що у всесвітньому рейтингу сприйняття корупції Україна займає 130 місце з 168 позицій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?