Стало відомо, як давно в Україні зароджувався сепаратизм
Категорія
Події
Дата публікації

Стало відомо, як давно в Україні зароджувався сепаратизм

Стало відомо, як давно в Україні зароджувався сепаратизм
Джерело:  online.ua

Політтехнолог Сергій Гайдай розповів про те, як і коли в Україні зароджувався сепаратистський рух.


Про це  Гайдай розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Був політтехнолог донецький, не пам'ятаю прізвище, він написав книгу про Донецько-Криворізьку республіку, ця книга стала фундаментом зароджуваного сепаратизму (книга "Донецько-Криворізька республіка: розстріляна мрія" написана дончанином Володимиром Корніловим, главою центру Євразійських досліджень, - ONLINE.UA). Євген Копатько став спонсором видання цієї книги», - розповів Гайдай.


За його словами, Копатько довгий час був консультантом Партії регіонів, досить впливовим.


«Якось в розмові я від нього почув спіч на тему захоплення України Росією: "Ну ти що, не розумієш, що Україна - це країна, якій скоро не буде, це штучне утворення!" Я почав слухати з інтересом, кажу: "А що буде?" Він розповів, що Україна увійде до складу "піднімаючоїся з колін" і розширюваної Росії. Я вже знав, що він активно будував будинок в Криму, навіть запрошував туди приїхати», - продовжив Гайдай.


«У той час всі в Конча-Заспі будувалися, це був період, коли донецькі перебиралися до Києва, активно освоювали владу. Я запитав: "Чому так далеко, в Криму?" Так ось, він відповів: "Ти знаєш, я впевнений, що все це скоро стане російським, але першим до складу Росії увійде Крим!" Я тоді сприйняв його слова, як найглибшу помилку людини», - зізнався політтехнолог.


Читайте також:  Між ДНР і ЛНР є відмінність, яка з'явилася ще до війни - журналіст Денис Казанський


Відзначимо, книга Володимира Корнілова вийшла в 2011 році, таким чином, можна зробити висновок, що сепаратистський рух в Україні зародився ще до 2010 року.


«Тоді, якщо пам'ятаєте, в Україні в публічній площині була ще така тусовка, їх традиційно називали "українофобами": Олександр Чаленко, Олесь Бузина, Максим Равреба. Такий маргінес повний. Цих людей ці "євразійські" ідеї скріплювали, вони дуже серйозно все це обговорювали », - продовжив політтехнолог.


«Я тоді все це сприймав, як колосальну оману людей, яке пройде, коли реальність зміниться. Але виявилося, що в чомусь вони мали рацію», - вважає Гайдай.


За його словами, деякі поїхали в Москву.


«Подейкують, що доля їх в Москві незавидна, вони виявилися нафіг там нікому не потрібні. Пам'ятаю пости Чаленко, який просив: "Допоможіть грошима, а то тут жити важко!", - продовжив політтехнолог.


«Після вбивства Бузини (в квітні 2015 року, - ONLINE.UA) ці люди сильно перелякалися, що йде їх відстріл, зібрали речі і ломанулись: хто в Москву, хто в Крим. Але, пророкування Копатько збулося: він тепер живе на окупованій території, яку вважає Російською Федерацією, і у нього там майно», - розповів Гайдай.




Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: У Партії регіонів до захоплення Криму Росією готувалися за багато років до анексії - політтехнолог Гайдай

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?