Стало відомо, як "Правий сектор" в Україні видавали за сепаратистів
Категорія
Події
Дата публікації

Стало відомо, як "Правий сектор" в Україні видавали за сепаратистів

Стало відомо, як "Правий сектор" в Україні видавали за сепаратистів
Джерело:  online.ua

У квітні 2015 року, коли підрозділи Збройних сил України оточили базу «Правого сектора» на Дніпропетровщині, добровольців намагалися виставити сепаратистами і мали намір роззброїти їх.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів командир 5 окремого батальйону Добровольчої української армії Владислав Литвин (Чорний).
Нагадаємо, в квітні 2015 року підрозділи 25-ї і 95-ї десантних бригад були направлені до Дніпропетровської області з наказом заблокувати і роззброїти бійців "Правого сектора", одним з командирів у той час був і Литвин, який пізніше перейшов в Українську добровольчу армію, організовану нардепом, колишнім лідером "Правого сектора" Дмитром Ярошем.
«Їм же (бійцям ЗСУ - Ред.) насправді сказали, що вони їдуть оточувати якийсь там військовий табір сепаратистів. 25-ку (25-ю бригаду - Ред.) кинули, яка нас ніколи не бачила взагалі. А коли 95-й аеромобільній бригаді сказали, що вони будуть нас ізолювати - там бунт почався!» - розповів він.
За словами Чорного, бійці однієї з найбільш бойових десантних бригад відкрито обурювалися отриманим наказом:
«Вони говорять: ви що - з глузду з'їхали? Ми з цими пацанами з одного казанка кашу їли, а ви хочете, щоб ми їх роззброювали?!» «Всі прекрасно розуміли, що ніхто штурмувати базу не буде. Брязкання зброєю проти наших хлопців - це дурне діло», - зазначив командир добровольців.
У той же час він додав, що історія зі штучним протистоянням «Правого сектора» і ЗСУ викликала величезне піднесення бойового духу серед добровольців.
«Ой, те, що тут творилося рік тому - це такий цирк був!.. Ви не уявляєте, наскільки це поліпшило нашу боєздатність! У пацанів очі горіли, що нарешті хоч щось сталося. Тому що тоді був такий етап застою. Нас вивели з Пісків. Роботи - військової - як такої не було. Постійні тренування, фізичне виснаження - а тут ще якісь диваки надумали нас поблокувати!» - з гумором розповів комбат.
Він підкреслив, що в тій ситуації «на три дні їх вистачило тоді - і вони поїхали».
«Бо совість, честь ніхто не скасовував. Офіцерську честь. І офіцери чудово розуміють, що відбувається, і в чиїх інтересах це все відбувається. Ми не дали жодного приводу поводитися із собою так. Ми не дали жодного приводу ізолювати нас від суспільства. Тому що ми і є суспільство», - переконаний Чорний.


Доброволець розповів, що та ситуація з блокуванням бази «Правого сектора» насмішила всю Україну.


«А тут щось незрозуміле в чиїхось інтересах сталося, що всю Україну насмішило. Генералітет весь поприлітав, губернатори приїхали ... Всі зробили вигляд, що нас тут ніколи не було. Що вони й гадки не мали, що ми тут є», - з сарказмом пригадав він.


У той же час Чорний зазначив, що «тепер, на третьому році війни, слава Богу, ніхто вже не вдає, що нас немає, що ми не існуємо».


«Тепер ми просто розвиваємося - і все. Це такий чисто історичний момент, який теж ляже в історію розвитку батальйону і протидії цьому. Це вже історія. Тому що відбувалося то лише рік тому», - упевнений він.


За словами комбата, «та історія дала нам зрозуміти, що у нас є багато прихильників, бо навіть по навколишніх селах люди збиралися йти пікетувати ту всю справу. І це було дуже приємно».


«Я ніколи не думав, що ми маємо таку підтримку - навіть по регіону...», - резюмував він.


Більше

читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Це тільки початок війни, ми вже втягнулися в Третю світову - комбат Української добровольчої армії

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?