Стало відомо, яким шляхом Китай може захопити частину Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Стало відомо, яким шляхом Китай може захопити частину Росії

Стало відомо, яким шляхом Китай може захопити частину Росії
Джерело:  online.ua

Китай може захопити частину Росії через доступ до ресурсів, ринків і технологій.


Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив російський публіцист і блогер Володимир Голишев.


"Для мене, жителя Півдня Росії, Китай - це інша планета. Чому мене повинна хвилювати його "експансія"? Це питання актуальне для територій, які з Китаєм межують - Південний Сибір, Забайкалля, Далекий Схід. Але якраз вони нічого не вирішують! У далекому-далекому Кремлі сидить тепла компанія вихідців з ленінградського підворіття і захоплено грає в "геополітичні шахи". Сьогодні у них "росіяни з китайцем - брати навік", а США "воюють з Росією на Донбасі". Завтра - "росіянин з американцем брати навік". Притому, що головне побажання США - щоб Росія стримувала Китай, служила йому противагою. Післязавтра концепція знову може змінитися", - підкреслив публіцист.


Читайте також: У Росії помітили розчарування розмовою Путіна і Трампа


"Що ми маємо в підсумку? Путін одним розчерком пера віддає Китаю острова на Амурі і здає в оренду тисячі гектарів сибірських земель (наприклад, в 2015 році компанія з КНР Zoje Resources Investment уклала договір про оренду 115 тисяч гектарів землі в Забайкальському краї Росії терміном на 49 років, - ONLINE.UA). Але ж прекрасно відомо, чим закінчується така "оренда"! Путін, здається, готовий виконати взагалі будь-китайське бажання. А що йому ще залишається в умовах перетворення Європи з головного торгового партнера у "ворога і супостата"? Де шукати нові ринки? Чим заміщати європейські товари?", - додав Голишев.


"Таким чином, саме через "кремлівських шахістів" китайська експансія може придбати загрозливий для жителів прикордонних територій масштаб і формат. Хоча сам по собі рух китайців на північ - природний процес. Це депресивний регіон, який освоювався Російською імперією і СРСР за рахунок європейської частини. Причому, ключову роль в його освоєнні зіграли українці. Після розпаду СРСР величезні території за Уралом прийшли в запустіння. РФ - осколок СРСР в межах РРФСР - самостійно не в змозі їх підтримувати. Було б дивно, якби південний сусід не виявляв до цих землів інтерес", - продовжив він.


Читайте також: Кремль спробує позбутися Донбасу найближчим часом, є два варіанти - політолог


"Але треба розуміти, що китайці - прагматики. І "експансія по-китайськи" зовсім не схожа на анексію Криму. Що окупують китайці? Університети в США, ринки в Австралії і Малайзії. І в Росію вони проникають своїми товарами і робочими руками. Цікавить китайців, в першу чергу, інфраструктура російських міст. Потім - природні ресурси: ліс, корисні копалини (наприклад, "Програма співробітництва на 2009-2018 роки" передбачає спільну розробку російських родовищ, але переробні і виробляючі підприємства повинні будуватися на китайській території, - ONLINE.UA), - впевнений блогер. - Так, в результаті російсько-китайський кордон може переїхати далеко на північ. Але це для Китаю не є самоціллю. Адже доступ до ресурсів, ринків і технологій сьогодні значить набагато більше, ніж території".


"Кремлівські ленінградці", як відомо, все роблять навпаки - не так, як китайці. Був у складі України депресивний регіон, постійно вимагав дотацій. Росія, в результаті відкритого вторгнення, для чогось склала цей хомут на шию, створивши при цьому масу нерозв'язних проблем - і собі, і "облагодіяним" кримчанам, і всьому світу", - резюмував Голишев.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Кремль готує "злив" ДНР, з Захарченко так і не вийшло зробити людину - російський публіцист.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?