Стефанішина обговорила російську загрозу з генсеком НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Стефанішина обговорила російську загрозу з генсеком НАТО

Стефанішина обговорила російську загрозу з генсеком НАТО
Джерело:  online.ua

Віце-прем'єр-міністр з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у Брюсселі перед початком засідання комісії Україна-НАТО провела зустріч з очільником Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом.

Джерело: пресслужба Північноатлантичного альянсу

У Брюсселі проходить засідання Комісії Україна-НАТО

Столтенберг та Стефанішина під час зустрічі узгодили позиції щодо російської агресії проти України та обговорили партнерство між Києвом та Північноатлантичним альянсом.

Зокрема, очільник НАТО повідомив, що вже цьго тижня відбудеться чимало зустрічей на різних дипломатичних рівнях з представниками РФ.

Україна – цінний та багаторічний партнер НАТО, і сьогоднішнє засідання комісії НАТО - Україна припадає на початок важливого для європейської безпеки тижня. США та Росія зараз зустрічаються в Женеві, у середу ми проведемо засідання Ради НАТО - Росія тут у Брюсселі і в четвер - ОБСЄ. Наше засідання комісії НАТО - Україна - своєчасна можливість обмінятися оцінками ситуації, висловити сильну політичну та практичну підтримку Альянсу Україні та скоординувати перед дипломатичною взаємодією з Росією. У п'ятницю міністри закордонних справ НАТО знову закликали Росію вивести свої війська з України та від її кордонів, продемонструвати прозорість та деескалувати ситуацію. Будь-яка подальша агресія щодо України спричинить високу політичну та економічну ціну, - заявив Столтенберг.

Однак він привітав бажання Кремля вести переговори, нагадавши про заплановане засідання Ради Росія - НАТО.

Це – позитивний сигнал. Ми сфокусуємося на питаннях європейської безпеки, прозорості, пов'язаної з військовою активністю, зниженням ризиків та контролю над озброєнням. Ми слухатимемо занепокоєння Росії, але будь-який діалог зі змістом також має відповідати на наші занепокоєння щодо дій РФ. І має проходити у консультаціях з Україною, як це ми робимо сьогодні. Ми також консультуємося з іншими партнерами, включаючи Грузію, Молдову, Фінляндію, Швецію та ЄС, - підкреслив Столтенберг.

Однак він зауважив, що не варто очікувати на вирішення всіх спірних питань з Кремлем цього тижня, однак представники Південноатлантичного альянсу очікують на подальші переговори.

Я, дійсно, сподіваюся, що є реальне бажання з обох сторін, з російської та з боку НАТО, брати участь у процесі, який може запобігти новому збройному конфлікту в Європі, - наголосив Столтенберг.

Зі свого боку Ольга Стефанішина підкреслила, що вимоги Росії стосовно України до НАТО не можуть вважатись переговорною позицією.

Сьогодні мій намір – внести абсолютну ясність для всіх союзників щодо ситуації з безпекою в регіоні та на кордонах України, включаючи імплементацію Мінських та Нормандських домовленостей. Ми всі повинні розуміти, що вимоги Росії до союзників не можуть вважатися переговорною позицією. Агресор – не має права висувати вимоги доти, поки російські танки не вийдуть за українські кордони, - повідомила вона.

Стефанішина заявила, що наразі спостерігаються спроби Росії підірвати міжнародну позицію щодо агресії Кремля проти України через погрози влаштувати нову війну.

Росія намагається нав'язати свій порядок денний замість того, щоб повернутися за стіл переговорів. Все ж таки ми всі усвідомлюємо загрозу, якою є (воєнне) нарощування в нашій країні. Росія накопичить достатньо військ, щоб почати додаткове повномасштабне вторгнення в Україну, тому ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти цьому. Це ми збираємося обговорити сьогодні, і я також сподіваюся побачити та почути пропозиції від союзників, - наголосила віце-прем'єр-міністр.

При цьому вона зазначила, що Україна зберігає дипломатичні канали з РФ у разі, якщо це допоможе завадити новій агресії.

Для України найбільш принципова позиція – що ми маємо невід'ємне суверенне право обирати свої механізми забезпечення безпеки, включаючи договори та альянси. Євроатлантична інтеграція закріплена у нашій Конституції та підтримується більшістю громадян України. Це не предмет переговорів чи розмінна монета, - зазначила Стефанішина.

Вона висловила сподівання, що у Південноатлантичному альянсі розглянуть всі види регіональних загроз і продемонструють єдність щодо питання членства України перед наступним самітом НАТО в Мадриді.

Я розраховую на позицію союзників, що жодні зобов'язання в рамках політики відкритих дверей НАТО не можуть бути переглянуті. Ясність щодо наступних кроків щодо країн-аспірантів, як Україна, буде найкращою інвестицією у закріплення демократичних перетворень та найкращою відповіддю будь-якому агресору, що підриває демократичні цінності, які ми поділяємо, - повідомила Стефанішина.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?