Стефанішина розповіла про очікування України від саміту НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Стефанішина розповіла про очікування України від саміту НАТО

Стефанішина розповіла про очікування України від саміту НАТО
Джерело:  online.ua

За словами віце-прем'єр-міністра з питань євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, за підсумками наступного саміту НАТО, який має відбутись влітку, в Україні не очікують на прийняття рішення про вступ до Альянсу.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Перспективи вступу України до НАТО 

Важливо розуміти, що крім військової агресії РФ Україна не перебуває в унікальних умовах порівняно з іншими країнами, які стали членами НАТО в 2000-х, такими як Румунія, Болгарія, Балтійські країни. Кожна країна, рухаючись до членства в НАТО, проходила шлях пошуку консенсусу всередині Альянсу, певної протидії розширенню. Це шлях, який потрібно пройти - досягти політичного консенсусу. Тому у нас немає завищених очікувань, що на саміті в Мадриді буде ухвалено рішення, що Україна стане членом НАТО. Але ми не маємо відчуття, що ми повинні знижувати ставки. Ми тиснутимемо на таку стратегічну ясність доти, доки ми її не отримаємо, - пояснила Стефанішина.

За її словами, Україна розраховує на те, що її представників запросять для участі у саміті разом з представниками Грузії, Боснії та Герцеговини.

Таке запрошення важливе з двох аспектів. Насамперед, ми досить суттєво розширили співпрацю з Альянсом. На рівні лідерів важливо закріпити пріоритети, ми хочемо оновити та визначити нові цілі партнерства, їх буде трохи більше 40. Також плануємо сформувати Індивідуальну програму партнерства України з НАТО , яка включатиме фінансову, технічну допомогу, посилення взаємосумісності - це питання щоденного двостороннього діалогу, - відзначила Стефанішина.

Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг (фото - nato.int)

Вона підкреслила, що найважливішим аспектом майбутнього саміту стане прийняття нової стратегії альянсу, яка враховує російську агресію та плани з вступу України, та інших країн-аспірантів.

Вимоги Росії до НАТО 

Позаминулого тижня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО матиме серйозні військові та політичні наслідки, які вимагатимуть адекватної відповіді російської сторони.

Нагадаємо, договір, опублікований  МЗС РФ 17 грудня, передбачає так звані «взаємні гарантії безпеки», згідно з якими сторони "зобов’язуються не розгортати ракети середньої та малої дальності в районах, звідки вони можуть вражати територію один одного, а також мирно вирішувати всі суперечки та утримуватись від застосування сили".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?