Стокгольмський арбітраж прийняв гучне рішення щодо спору Нафтогазу і Газпрому
Категорія
Економіка
Дата публікації

Стокгольмський арбітраж прийняв гучне рішення щодо спору Нафтогазу і Газпрому

Стокгольмський арбітраж прийняв гучне рішення щодо спору Нафтогазу і Газпрому
Джерело:  online.ua

Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь Нафтогазу в більшості важливих аспектів спору з Газпрому.

Про це поінформувала прес-служба української компанії, повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: У "Нафтогазі" розповіли про ціну та умови поставки російського газу в Україну

Відзначається, що суд зобов'язав Газпром виплатити $4,63 млрд компенсації ($2,56 млрд з урахуванням остаточного розрахунку на газ в 2014-2015 роках).

"Це важливий день для українського народу і майбутнього європейських газових ринків, - прокоментували рішення суду в Нафтогазі. - Рішення арбітражу за контрактом купівлі-продажу також дозволяє Нафтогазу заплатити на $1,8 млрд менше за газ, придбаний в 2014 і 2015 роках у порівнянні з старої контрактною ціною. Перегляд контрактної ціни дозволить також скоротити витрати на закупівлю газу в 2018 і 2019 роках більш ніж на $0,5 млрд".

Варто зауважити, що сумарні вимоги обох сторін справи становлять $125 млрд, що робить спір найбільшим в історії комерційним арбітражем.

Також примітно, що Газпром вже виступив з незгодою з рішенням Стокгольмського арбітражу. Російський монополіст заявив про "суттєвий дисбаланс" у відносинах з Україною і запевнив у своєму намірі захищати свої права "всіма способами".

"Раніше арбітри погодилися з аргументами Нафтогазу про різке погіршення стану української економіки, що спричинило зниження попиту на газ і невиконання зобов'язань Нафтогазу з відбору газу. Однак щодо Газпрому, що посилається на зниження закупівель європейськими клієнтами компанії як на головну причину зменшення транзиту через Україну, цей аргумент прийнятий до уваги не був", - поскаржилися в Газпромі.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Стокгольмський арбітраж прийняв рішення, що Україна не зобов'язана платити за газ, який Росія постачає на окуповану територію Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?