Столтенберг озвучив головну вимогу Україні для членства в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг озвучив головну вимогу Україні для членства в НАТО

Столтенберг озвучив головну вимогу Україні для членства в НАТО
Джерело:  online.ua

Україна є країною-претендентом на вступ до НАТО, але отримає членство тільки тоді, коли всі 30 країн-членів Альянсу будуть на це згодні. В Альянсі чекають "великих зусиль" команди українського лідера Володимира Зеленського.

Джерело: Defence News

Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг на зустрічі з військовими оглядачами пояснив, чого чекає від України. Він дав поянть, що всього, що вже зробив Київ, поки недостатньо для членства в блоці.

"Україна є країною-претендентом. Ми надаємо їй підтримку, особливо для продовження модернізації та вдосконалення їх установ оборони та безпеки, цивільно-політичного контролю над їх службами безпеки, і не в останню чергу протидії корупції. У нас є різні програми щодо дотримання зобов'язань, які в значній мірі присвячені боротьбі з корупцією в рамках реформ, які Україна вже почала, але нам потрібно більшого. Нам потрібно зробити з ними більше, щоб забезпечити їх повну реалізацію", - озвучив Столтенберг вимоги команді Зеленського.

Україна отримає членство через ПДЧ - останнє рішення НАТО

Як відомо на саміті НАТО 14 червня лідери блоку заявили, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід'ємною частиною цього процесу. Таких формулювань щодо України не звучало ні на одному саміті Альянсу, а щодо Грузії таке формулювання звучить останні 3 роки.

Але щоб отримати ПДЧ керівництво Альянсу вимагає від української влади проводити подальші "широкомасштабні, стійкі і безповоротні реформи", як в секторі безпеки і оборони, так і в інших сферах. Також блок нагадує про "повагу до меншин".

Президент США Джо Байден після саміту НАТО сказав, що Україна отримає План дій щодо членства в НАТО, коли відповідатиме необхідним вимогам, зокрема, переможе корупцію.

"Їм все ще потрібно подолати корупцію і відповідати вимогам, щоб отримати План дій ... Тим часом ми будемо робити все, щоб Україна ... могла протистояти фізичної агресії Росії", - сказав глава Білого дому за підсумками саміту НАТО, підкресливши, що рішення про прийняття України в НАТО залежить не від нього, а від усього Альянсу.

Коротко про вступ України в НАТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?