Столтенберг підтвердив вступ України до НАТО за прискоренною процедурою
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг підтвердив вступ України до НАТО за прискоренною процедурою

Столтенберг підтвердив вступ України до НАТО за прискоренною процедурою
Джерело:  online.ua

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, вступ України до НАТО відбуватиметься за прискоренною процедурою, без плану дій щодо членства.

Джерело: брифінг Столтенберга за підсумками саміту

Що відомо про прискоренний вступ України до НАТО  

Перше - це багаторічна програма допомога України, яка допоможе перейти від радянської системи до системи НАТО. Далі - Рада НАТО-Україна, де ми будемо зустрічатися, як рівні, - зазначив Столтенберг.

Очільник Альянсу підкреслив, що 12 липня країни-члени Альянсу проведуть зустріч за участю президента Володимира Зеленського.

Ми ще раз заявляємо, що Україна стане членом НАТО. Для України це складатиметься з одного кроку, а не з двох. Ми, коли дійдемо згоди серед членів НАТО, видамо запрошення Україні. Це чіткий шлях до членства України в НАТО, - пояснив Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що те, що сьогодні узгодили союзники - це позитивний спільний меседж щодо підтримки України та щодо шляху до членства в НАТО.

Це передбачає практичну допомогу для забезпечення повної взаємодії між НАТО та Україною, - наголосив Столтенберг.

Коли Україна може отримати запрошення щодо членства в НАТО

Столтенберг зазначив, що Україна отримає запрошення стати членом Альянсу після виконання всіх необхідних умов.

Він підкреслив, що наразі партнери надають Україні значну військову допомогу, необхідну для перемоги у розв'язаній Росією злочинній війні.

Очільник Альянсу підкреслив, що стосовно членства України в НАТО має сенс говорити тільки у разі перемоги у війні.

Генсек сказав, що серед передумов, які є необхідними для прийняття в НАТО - це реформи в оборонному секторі України.

Ніколи ще не було такого сильного політичного меседжу щодо шляху до членства та практичної підтримки з боку НАТО для підвищення можливостей взаємодії між Альянсом та Україною, - зазначив очільник Альянсу.

Також він додав, що у випадку з іншими членами НАТО, коли їх приймали в Альянс, то також не йшлося про чіткі часові рамки.

Коли надійдуть F-16 це буде ще один важливий крок щодо взаємодії, а це одна з вимог для членства. Це наближає Україну ближче до членства в НАТО. Отже, умови, частково викладені у 10-й статті статуту НАТО, а також союзники узгодили процес перевірки цих умов. Так ми приймаємо рішення, - наголосив Столтенберг.

Він також зазначив, що країни-члени Альянсу узгодили пакет з 3 елементів, покликаних прискорити процедуру вступу України.

Як пояснив Столтенберг, йдеться про:

  • багаторічну програму допомоги Україні, яка допоможе перейти від радянської системи до системи НАТО. В програмі також буде обладнання з розмінування, медицини й так далі;

  • створення органу Рада Україна - НАТО, де Київ зустрічатиметься з іншими країнами-членами на рівні;

  • скасування вимоги щодо виконання ПДЧ.

Країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України під час дискусій на саміті у Вільнюсі. В ньому союзники окреслили бачення того, яким має бути шлях нашої країни до членства в Альянсі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?