Столтенберг відкинув пропозицію Кремля щодо поділу «зон впливу»
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг відкинув пропозицію Кремля щодо поділу «зон впливу»

Столтенберг відкинув пропозицію Кремля щодо поділу «зон впливу»
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО Єнс Столтенберг виступив проти проведення конференції для обговорення з Росією поділу так званих зон впливу. Натомість вважає, що у відносинах з Кремлем треба зосередитися на заходах щодо контролю над озброєнням, прозорості військових навчань та зниженні напруженості.

Джерело: інтерв'ю Journal de Dimanche

Нової "Ялти" для заморожування балансу сил між країнами НАТО і Росією не відбудеться, заявив Столтенерг, перекреслюючи паралелі з Ялтинською конференцією наприкінці Другої світової війни, яка була присвячена встановленню післявоєнного світового порядку.

Ідея про проведення нової конференції, де ми знову обговорювали б зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, було б для нас кроком назад, це зовсім хибний напрямок.

— Єнс Столтенберг, генсек НАТО

У видання згадують, що колишній прем'єр-міністр Норвегії, 62-річний Столтенберг став генеральним секретарем Атлантичного альянсу наступного дня після анексії Росією Криму.

Що перебачає російський договір про «взаємні гарантії безпеки»

Тим часом президент США Джо Байден заявив у п'ятницю, що проєкт російського договору про безпеку в Європі, який передбачає припинення членства сусідів Росії в НАТО і припинення допомоги Альянсу Україні, можна обговорювати лише з союзниками.

Саме його мав на увазі Столтенберг, висловлюючись проти фактктичного посилу цього договору, як такого, який закликає до повернення розподілу сфер впливу. Цей договір, опублікований  МЗС РФ 17 грудня, передбачає так звані «взаємні гарантії безпеки», згідно з якими:

  • НАТО зобов’язується виключити подальше розширення та приєднання України;

  • відмовляється від ведення будь-якої воєнної діяльності на українській території, у Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії;

  • сторони не розглядають одна одну як противники і не повинні створювати умови, які можна розцінити як загрозу;

  • зобов’язуються не розгортати ракети середньої та малої дальності в районах, звідки вони можуть вражати територію один одного, а також мирно вирішувати всі суперечки та утримуватись від застосування сили.

Очільник Альянсу нагадав, що Заключний акт Гельсінкі 1975 року або Паризька хартія 1990 року біли підписані і Росією. А вони передбачають право кожної нації, в тому числі України, на самовизначення, в тому числі щодо побудови системи власної безпеки

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?