Страх і тривога: як їх розпізнати та відрізнити
Категорія
Україна
Дата публікації

Страх і тривога: як їх розпізнати та відрізнити

Страх і тривога: як їх розпізнати та відрізнити
Джерело:  online.ua

Як відрізнити страх від тривоги та чому Росія зникне без України обговорювали в одинадцятому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Доктор психології Василь Мосійчук нагадав, що в українців є така приказка: «Як тривога, то до Бога!».

За його словами, тривожність викликає стрес. При тривозі, війні і великому стресі треба прийти в нуль.

А українці вийшли в нуль і в перемогу.

Що таке, по-вашому, цей стрес? Тому що ситуація тривожна. І чим більш вона страшніша, і ми вийдем з цієї ситуації в нуль, а потім і в плюс, то це вже — перемога всередині людини. Наш розум це пам’ятає чи ні? Що ви скажете про еустрес і дистрес? Де вони в голові? - поцікавився Мосійчук.

Як відрізнити страх від тривоги

Богдан Ткач зазначає, що коли на нас діє якийсь чинник, ми на нього реагуємо загальною реакцією.

А далі, в залежності від того, в якому стані та контексті перебуваємо, відбувається перехід або на дистрес, або на еустрес, або на адаптацію до нової ситуації, або на дезадаптацію, що називають стресом, який розгортається трьома етапами.

Про тривогу. Ми добре відрізняємо, що таке тривога, що таке страх. Тривога – це емоційний стан, який сигналізує, що щось не так в організмі. Але ми не знаємо, що саме: чи це загострення соматичної хвороби, чи чимось ми отруїлися, чи якась має бути небезпека і ми своїми сенсорними системами це сприймаємо, власне рептильним мозком, але не можемо осягнути, що відбувається, – пояснив професор.

Страх є персоналізованим, ми конкретно чогось боїмося.

Ткач підкреслює, що не можна ненавидіти, любити і боятися того, чого ти не знаєш. Воно завжди є чимось конкретним.

Росія зникне без України

Професор нейропсихології висловився стосовно відносин між Україною і Росією.

На його думку, Росія є мініатюрою України, адже Росія створена українцями і до сих пір тримається на українцях.

Якби українці в Росії просто взяли, відійшли в сторону і нічого не робили, вона розсипалась би як картковий будиночок. І тут йде боротьба з таким же інтелектом, як і ми. Подивіться, хто творив російську культуру – німці, українці, татари. Хто творив технічний поступ, знову ж ті самі. Хто творив культуру, мову і все решта. Тому ми практично боремося зі своїм творінням, яке просто стало гіпервеликим, стало надмірно агресивним, – переконаний Ткач.

На переконання Богдана Ткача, у нас практично кармічна ситуація, тому що ми мусимо відновити спокій на планеті і є за це відповідальними.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?