Страх власного страху: як українцям вдалося перемогти головного внутрішнього ворога
Категорія
Україна
Дата публікації

Страх власного страху: як українцям вдалося перемогти головного внутрішнього ворога

Страх власного страху: як українцям вдалося перемогти головного внутрішнього ворога
Джерело:  online.ua

Як український народ зміг за лічені дні перемогти страх власного страху та чому важливо орієнтуватися на сучасних героїв обговорювали в одинадцятому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Доктор психології Мосійчук звернув увагу своїх співрозмовників на те, що однією із запорук незламності українців у війні з Росією стало те, що наші люди перестали боятися смерті.

За словами академіка Луньова, є ще один фактор, який допоміг нашому народу вистояти, — українці нарешті побороли страх власного страху.

Чому українці боялися власного страху

Луньов зазначає, що спочатку наші люди лякалися свого ж страху, оскільки він був реальним та конкретним.

Українці боялися війни, але після то, як вона почалася, страх уже втратив свій сенс, адже потрібно було боротися, рятуватися, а не витрачати енергію на марні переживання.

Настав час діяти та забути про страх.

Згадайте минулу осінь. Щодня, щотижня ми чули про те, що війська (російські - ред.) підходять до кордону. Були нескінченні політичні зустрічі з великими світу цього. Я пам’ятаю, ми всі пам’ятаємо, як наш президент казав: «А що нам робити, коли на нас вже нападуть? Добре, що ви будете потім допомагати. А справа ж в тому, що зараз потрібно допомогти, потрібно завадити цьому нападу!», — згадує Луньов.

Він звертає увагу на те, що це був період життя українців у новинному ефірі, який тривав декілька місяців до 24 лютого. Наш народ лякався власного ж страху, бо вірив у негативні прогнози іноземних та українських експертів.

Однак нашим людям все-таки вдалося перемогти головного внутрішнього ворога, коли почалася війна.

Українці забули про страх та розпочали боротьбу за своє життя та майбутнє батьківщини.

Чому українцям потрібно орієнтуватися на сучасних героїв та лідерів

На переконання Луньова, героїчний поступ перших декількох днів війни дозволив нашому народу спиратися не на негативний минулий досвід, а повірити в те, що все можна змінити.

Чому я завжди проти того, щоб ми "воскрешали" героїв минулого, які програли? Ми завжди їх "воскрешаємо" і на них намагаємося "молитися". На нових героїв потрібно молитися! На тих, хто протягом 10-ти днів розрубив «гордіїв вузол», де страх на страху був. Після цього з'явилися нові герої, нові мотиви, нові смисли. Власне, це і дозволяє розвінчати той фальшивий страх, про який ми говоримо. І на цьому потрібно робити найбільші акценти і в державній політиці, і в повсякденному житті, — вважає Луньов.

Академік наголошує, що зараз вкрай важливо орієнтуватися на перемоги, які ми всі бачимо, адже саме вони тримають нас в реальному контексті.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?