Страх знаходиться у нас в голові: як пов’язані тоталітаризм та рептильний мозок
Категорія
Україна
Дата публікації

Страх знаходиться у нас в голові: як пов’язані тоталітаризм та рептильний мозок

Страх знаходиться у нас в голові: як пов’язані тоталітаризм та рептильний мозок
Джерело:  online.ua

Що таке рептильний мозок та як він пов'язаний з побудовою тоталітарного суспільства, заснованого на страху, обговорювали в одинадцятому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Доктор психології Василь Мосійчук запропонував обговорити, звідки береться страх та які є його види.

І поговоримо про головного винуватця, який нас обманює. Злодій, який краде не ваші гроші, а вашу енергію – найцінніше. А ваша енергія – це ваше довголіття, ваше життя. Коли у вас є тривожність, вона призводить до стресу. А в стресі людина, яка потрапляє під вплив страху чи інших емоцій, хворіє, не досягає успіху в тій чи іншій своїй діяльності, — переконаний Мосійчук.

Він зазначив, що українці об’єдналися і перебороли страх. Адже найстрашнішим страхом є страх перед перед знищенням.

Яка частина мозку відповідає за страх

Професор нейропсихології Богдан Ткач підкреслив, що страх знаходиться у нас в голові.

Так сталося, що в нас в голові не один мозок, а три мізки, які нашаровуються – перший, другий, третій, один з одного виростають. Найдревніший мозок науковці називають рептильним. Хоча рептилії до нас ніякого відношення не мають. Цей мозок існує понад 100 млн років. Він є надійним. Там 32 нейронних контури. І саме там знаходяться біль і страх, центр болю і страху, — відзначає професор.

Ткач продовжив, що з рептильного мозку виник емоційний мозок, лімбічний. Цей мозок характерний для ссавців і він існує 50 млн років.

У ньому вирізняють 6 нейронних контурів. Це 6 емоцій, суміш яких дає весь спектр нашого емоційного світу.

З цього емоційного мозку виросли великі півкулі мозку, які вже існують 1,5-2 млн років. Це наш духовний світ.

Професор зазначає, що рептильний мозок створив такі речі, як обряди по продовженню роду, агресію захисту та експансію простору.

Він змушує людей домінувати і любить всілякі річниці. Тобто це біоритмічний мозок. Він любить імітацію та ритуали. Також містить навички обману. Це наш базис.

Як побудовані тоталітарні суспільства

Професор Ткач наголосив, що є суспільства, які вибудовують свою сутність і державу на рептильному мозку.

Суть його полягає в тому, що зверху знаходиться альфа-самець і самка, які оточені коаліцією, яка їх підтримує.

Потім ідуть всі духівники-ідеологи, яким підпорядковуються люди з палицями, зі зброєю. Також є великий чиновницький апарат. І в самому низу цієї піраміди знаходяться так звані прості люди. Так вони їх називають: «Ми турбуємося за простих людей», — розповів професор.

За його словами, це є суспільством тоталітаризму з владою примусу.

Основними механізмами управління в таких суспільствах є тримання людей у страху і виховання через біль, тобто покарання.

Велику роль в цьому суспільстві відіграє контроль агресивності та сексуальності в населення.

Тобто влада має монополію на агресію до всіх решти.

Василь Мосійчук зазначає, що тварини живуть рефлексами, вони виражають те, що закладено їм природою.

Напевно в тих людей, що на верхівці диктаторського режиму, найкращі «самки», гроші, машини. І коли людина заздрить чи дивиться на це все, то її б'ють по носу. Чи заздрять цим альфа-домінуючим? — поцікавився доктор психології.

Богдан Ткач вважає, що так. Людям кажуть, що гріх заздрити, треба бути покірними, поступливими і повертатися до свого робочого місця, не відволікатися.

Василь Мосійчук зазначив, що люди у такому суспільстві забули, що вони не тварини, а люди. На його переконання, у людей такого не повинно бути.

Богдан Ткач погодився, що це зовсім не людський стиль буття.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?