Страсна п'ятниця: прикмети, традиції та звичаї українців
Категорія
Культура
Дата публікації

Страсна п'ятниця: прикмети, традиції та звичаї українців

Страсна п'ятниця: прикмети, традиції та звичаї українців
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 6 квітня, православні християни відзначають Страсну п'ятницю. В найскорботніший день Великого посту віруючі згадують про останні години земного життя та смерть Ісуса Христа.

Страсна п'ятниця – найстрогіший день Страсного тижня. Здавна у у цей день життя українців набувало особливого настрою. Люди намагалися якомога менше розмовляти, не кричати і не лаятися. Існує багато прикмет, заборон та застережень, про які вам розповість ONLINE.UA.

Читайте також: Офіційне привітання з Великоднем в прозі і віршах для колег

Чого не можна робити у Страсну п’ятницю

- у цей день слід повністю відмовитися від їжі. Увечері можна з’їсти хліба та випити води.

- потрібно уникати веселощів та різних розваг.

- не можна плювати на землю. Згідно з народними прикметами, якщо хтось плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.

- не можна прати у Велику п'ятницю.

- у цей день не можна виконувати хатню роботу: ні шити, ні різати, ні прибирати. Слід завершити усе прибирання у Чистий четвер.

- не можна працювати на землі.

Що можна робити у Страсну п’ятницю

- у цей день християнам варто відвідати богослужіння та помолитися.

- хоча у Страсну п'ятницю не можна працювати, проте дозволено випікати паски. Кажуть, що випічка, приготована у цей день, не зіпсується і не покриється цвіллю і матиме цілющу силу.

Раніше ONLINE.UA робив підбірку оригінальних та красивих привітань на Великдень, якими можна привітати рідних і близьких людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?