Суд прийняв рішення щодо Клименка під тиском прокуратури - адвокати
Категорія
Політика
Дата публікації

Суд прийняв рішення щодо Клименка під тиском прокуратури - адвокати

Суд прийняв рішення щодо Клименка під тиском прокуратури - адвокати

Сьогодні о 8:45 ранку після 14-годинного судового засідання Голосіївський районний суд міста Києва прийняв клопотання про надання дозволу на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування щодо екс-міністра Олександра Клименка.
Про це повідомляють "Українські новини". За даними агентства, адвокати політика звинуватили владу в тиску на суд.
Зокрема, юристи стверджують, що тиск здійснювався з боку військової прокуратури і особисто головного військового прокурора Анатолія Матіоса, який приїхав на засідання суду о 7:36 ранку 1 березня.
"Загалом уся ця ситуація з неодноразовими спробами подачі клопотання до Голосіївського суду свідчить про одне - про порушення закону самою ж Генеральною прокуратурою. Вони намагаються домогтися свого будь-яким шляхом. Закон і кримінальний процес їх хвилює найменше. Ця ситуація не може не наводити на думку, що в прокуратурі хочуть розглядати справу Клименка тільки у певних суддів. З огляду на системність у подачі клопотань Генпрокуратурою в Голосіївський суд в неробочий час - до початку робочого дня, виникає серйозна тривога за саму можливість об'єктивного, неупередженого та законного розгляду внесеного до суду клопотання", - заявила адвокат Тетяна Жуковська, яка представляє інтереси Олександра Клименка.
За словами Тетяни Жуковської, захист Олександра Клименка має намір домагатися відновлення справедливості в справі політика усіма законними правовими методами, в тому числі і в європейських інстанціях.
В ході розгляду клопотання відомства Юрія Луценка, стверджують юристи, були допущені значні порушення. Зокрема, в черговий раз військова прокуратура зареєструвала своє клопотання в Голосіївському суді в неробочий для суду час. Це стало вагомою підставою для подачі адвокатами заяви про відвід слідчого судді. Однак, всупереч всім законним підставам, заяви захисту про відвід судді не було задоволено.
"І це не єдине порушення, яке було допущено в ході 14-годинного розгляду клопотання в Голосіївському районному суді в ніч з 28 лютого на 1 березня. Наприклад, через те, що адвокати не були належним чином повідомлені про час розгляду клопотання, щоб виконати доручення військової прокуратури і все ж розглянути справу, слідчий суддя навіть вдався до виклику безкоштовного адвоката. За словами присутніх на засіданні журналістів, більше 20 безкоштовних адвокатів відмовилися приїжджати для роботи з цією справою", - пише агентство з посиланням на юристів.
Раніше Генеральна прокуратура вже тричі здійснювала спроби попросити суд дати дозвіл на заочне досудове слідство стосовно Олександра Клименка. Однак всі вони були безуспішні.
Так 17 лютого військова прокуратура з власної ініціативи відкликала з Голосіївського суду м. Києва своє клопотання про проведення спеціального судового розслідування щодо політика, пославшись на те, що подане клопотання не відповідає закону. За словами адвоката Жуковської, того разу, як і сьогодні, військова прокуратура здала своє клопотання в неробочий для суду час.
Нагадаємо, раніше адвокати заявляли, що екс-міністр і лідер партії "Успішна країна" Олександр Клименко не має статусу підозрюваного. Відповідно всі дії Генеральної прокуратури, які здійснюються слідством щодо політика, є незаконними.
Сам Олександр Клименко неодноразово заявляв, що всі претензії з боку української влади на його адресу пов'язані з переслідуванням з політичних мотивів. У червні 2016 року стало відомо, що санкції ЄС, накладені на Клименка в квітні 2014 року, анульовано, Рада ЄС має відшкодувати юридичні витрати екс-міністра.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?