Судова реформа в Україні: Рада дала добро на важливий крок
Категорія
Політика
Дата публікації

Судова реформа в Україні: Рада дала добро на важливий крок

Судова реформа в Україні: Рада дала добро на важливий крок
Джерело:  online.ua

Верховна Рада ухвалила законопроект про створення Вищої ради правосуддя, який повинен стати незалежним конституційним органом державної влади і суддівського самоврядування.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Дзеркало тижня ».
За відповідне рішення проголосував 271 депутат, законопроект був прийнятий в ніч на 21 грудня.
Ухвалення документу було однією з умов переходу до голосування за законопроект про державний бюджет на 2017 рік.
Вища рада правосуддя прийматиме рішення про звільнення суддів і даватиме згоду на затримання чи арешт судді. Раніше арешт і затримання суддів були можливі лише за погодженням із парламенту.
Відповідно до законопроекту, до складу Вищої ради правосуддя входить 21 чоловік, 10 з яких обирає з'їзд суддів з числа суддів або суддів у відставці, 2 призначає президент, 2 обирає парламент, 2 - з'їзд адвокатів, 2 - всеукраїнська конференція прокурорів, 2 - з'їзд представників юридичних вищих навчальних та наукових установ.
Читайте також: Су дова реформа в Україні: стало відомо про важливий етап
Зміни до Конституції України в частині правосуддя набули чинності з 30 вересня. Законопроект від президента Петра Порошенка про Вищу раду правосуддя був зареєстрований в Раді 23 вересня і визначений президентом як невідкладний.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що максимум через три роки в Україні з'являться суди, в яких не буде корупції.
"25 років наші громадяни фактично не мали доступу до правосуддя, адже через вибудувану в судовій системі корупційну вертикаль домогтися справедливості без грошей було майже неможливо. Всі розмови про реформи закінчувалися тим, що нові "реформатори" замість змінити корупційну вертикаль очолювали її", - сказав Петренко.
"Ми першими взялися за реальну реалізацію судової реформи ... Ми деполітизували систему призначення і переведення суддів і збільшили незалежність системи від зовнішніх факторів. Ми вдосконалили процедуру добору суддів, зробивши її відкритою і прозорою. Такий підхід дозволить прийти до судів новим людям, які ніколи не були в системі. Ми обмежили недоторканність суддів, залишивши їм імунітет тільки щодо тих речей, які безпосередньо стосуються їх діяльності", - додав глава Мін'юсту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?