Судова реформа в Україні: в Мін'юсті пояснили важливий крок Ради
Категорія
Політика
Дата публікації

Судова реформа в Україні: в Мін'юсті пояснили важливий крок Ради

Судова реформа в Україні: в Мін'юсті пояснили важливий крок Ради

Глава міністерства юстиції Павло Петренко назвав  прийняття Верховною Радою законопроекту про створення Вищої ради правосуддя  дуже відповідальним і важливим кроком у контексті проведення судової реформи.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook міністра.
Петренко розповів, що документ передбачає надання Громадській раді доброчесності ефективних механізмів впливу на процес добору суддів, а також створює додаткові механізми контролю з боку громадськості за конкурсними відборами на суддівські посади та процесу формування доброчесного професійного суддівського корпусу.
За словами глави Мін'юсту, закон забезпечує Вищу раду правосуддя механізмами надання згоди на затримання чи арешт суддів. Крім цього, документ розширює коло суб'єктів, майно, стан і витрати яких підлягають обов'язковому декларуванню. Це, зокрема, стосується членів апарату і інспекторів Вищої ради правосуддя, а також апарату Вищої кваліфікаційної комісії. Це посадові особи, які відповідальні за формування чесного, відповідального та ефективного суддівського корпусу.

Читайте також: У Мін'юсті пояснили, що без громадського контролю нікуди
Разом з тим, прийнятий законопроект передбачає, що окремі категорії осіб звільняються від обов'язку декларування. Це стосується посадових осіб установ освіти, науки, охорони здоров'я, культури, мистецтв, соціального обслуговування населення, захисту ветеранів тощо.
"Ми підтримуємо таку ініціативу, оскільки, на наше переконання, Закон «Про запобігання корупції» в першу чергу повинен фокусуватися на топ-чиновниках, де є найбільші корупційні ризики. Ми не можемо дозволити, щоб система електронного декларування втратила ефективність через надмірну завантаженість, коли поруч з міністрами і депутатами перевірятимуть тисячі звичайних лікарів або вчителів", - зазначив Петренко.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  Павло Петренко розповів, що максимум через три роки в Україні з'являться суди, в яких не буде корупції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?