Сумніви — зброя ворога: в чому не можна сумніватися під час війни
Категорія
Україна
Дата публікації

Сумніви — зброя ворога: в чому не можна сумніватися під час війни

Сумніви — зброя ворога: в чому не можна сумніватися під час війни
Джерело:  online.ua

Доцільність сумнівів та їхню роль під час війни, яку Росія повномасштабно розпочала проти України 24 лютого, обговорювали учасники дванадцятого випуску «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Доктор психології Василь Мосійчук поцікавився у своїх співрозмовників, в чому можна та не можна сумніватися українцям під час війни проти Росії.

Він нагадав, що зазвичай саме сумніви допомагають людям об'єктивно оцінювати неоднозначні ситуації та ухвалювати правильні рішення у скрутні моменти.

Однак роль сумнівів у контексті нової реальності залишається невизначеною. Чи можна сумніватися у президентові, армії, перемозі України у війні з Росією? Саме це намагалися з'ясувати експерти.

У чому сумніватися не можна

Віталій Луньов звертає увагу українців на те, що сумніватися насамперед не можна в уже ухвалених рішеннях і в стратегіях їх досягнення.

Під час війни дуже важливо побороти будь-яку схильність до сумнівів. Людина, яка схильна до постійних сумнівів, "приживеться" лише на факультеті філософії, оскільки там можна розмірковувати про світогляд, про буття й це жодним чином не вплине на хід історії. А от під час війни необхідно здійснювати дії, а вже потім їх оцінювати, — радить академік.

Сумніви — зброя РФ у інформаційній війні проти України

На переконання академіка Луньова, нагнітання сумнівів — це ідея банального реваншу з боку країни-агресорки.

Це популізм, який нічого не вартий. Ця схильність до популізму та навіювання сумнівів відображаються в трьох дуже простих стратегіях. Перша стратегія — це стратегія цинізму. Друга — культивування ідеї агресивності та небезпеки. Третя стратегія — стратегія ворожості щодо тих, хто мислить інакше. Коли ми бачимо, що всередині нашого політичного та інформаційного дискурсу з'являються згадані три стратегії, то це свідчить про бажання ворога до політичного реваншу, — пояснює Луньов.

Академік закликає українців не піддаватися на маніпуляції Кремля, який намагається розколоти наш народ зсередини.

Росія під час інформаційної війни проти України використовує сумніви у президентові, уряді, Збройних силах як зброю.

За словами Луньова, потрібно навчитися розпізнавати нові хитрі пастки ворога, щоб вистояти єдиним фронтом та перемогти.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?