Світ відзначає Всесвітній день людей з синдромом Дауна: чому потрібно одягати різнокольорові шкарпетки
Категорія
Світ
Дата публікації

Світ відзначає Всесвітній день людей з синдромом Дауна: чому потрібно одягати різнокольорові шкарпетки

Світ відзначає Всесвітній день людей з синдромом Дауна: чому потрібно одягати різнокольорові шкарпетки
Джерело:  online.ua

21 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день людей з синдромом Дауна. Щоб підтримати їх, всі охочі долучаються до флешмобу – надягають різні чи просто кольорові шкарпетки, аби на день відчути себе трохи особливим. Ті, хто долучається до акції, мають розповісти про важливість підтримки сонячних людей, передає ONLINE.UA.

Уперше Всесвітній день людей з синдромом Дауна був проведений у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома 21. Люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у ХХ столітті.

Як відомо, синдром Дауна розповсюджений в усіх регіонах світу і часто призводить до змін моторики, фізичних характеристик і здоров’я людини. Життєво важливе значення для розвитку таких хворих має доступ до медичного обслуговування, програмам раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень. Попри те, що діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти – вони здатні до навчання, багато з них може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина з синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю.

Щороку в світі народжується від трьох до п’яти тисяч дітей з синдромом, в Україні – понад 400. Таких малюків називають ще дітьми Сонця, але проблеми, з якими стикаються вони та їхні батьки, зовсім не сонячні. Якщо в Англії 80 відсотків всіх дітей із синдромом Дауна навчаються разом із іншими школярами, то в Україні таких набереться ледве відсоток.

На щастя, останнім часом, завдяки титанічним зусиллям батькам дітей з синдромом Дауна, що об’єднуються для вирішення спільних проблем та волонтерам, ситуація трохи зрушила з мертвої точки.

21 березня активісти закликають всіх одягати яскраві, та ще й непарні шкарпетки, аби відчути як це – відрізнятися від інших. Бо саме так - під здивованим поглядом перехожих - весь час і живуть люди із синдромом Дауна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?