Світові дипломати обговорюють "фінляндизацію" України
Категорія
Політика
Дата публікації

Світові дипломати обговорюють "фінляндизацію" України

Світові дипломати обговорюють "фінляндизацію" України
Джерело:  online.ua

Вперше заяви про "фінляндизацію" України пролунали від президента Франції Еммануеля Макрона, який заперечив, що обговорював такий варіант під час зустрічі з Путіним. Проте світові експерти вважають, що дипломатичний дискурс щодо цього питання ще продовжується.

Джерело: The New York Times

"Фінляндизація" суперечить інтересам України

Президент Франції Еммануель Макрон сказав журналістам під час візиту до Москви, що «фінляндизація» України була «однією з моделей» для послаблення напруженості з Росією.

Проте, даючи брифінг з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, Макрон заперечував це. Але ця ідея знову обговорюється в дипломатичних колах, за словами ЗМІ.

У 2008 році НАТО заявило, що планує приєднання України до альянсу, хоча вона не подавала заявку на членство, і чиновники НАТО кажуть, що це відбудеться не скоро.

«Фінляндизація» виключає таку можливість і дозволить Москві втручатися в українські справи — такі поступки Київ і НАТО відкинули як неприйнятні.

Все це суперечить тому, до чого прагнула Україна. Це був би великий зсув від довгострокової політичної мети приєднання до НАТО та вступу до ЄС, чого вони прагнули, – сказала Анна Вісландер, відповідальна за Північну Європу на Атлантичній раді.

Президент Росії Володимир Путін тривалий час стверджував, що Україна і Росія фактично є однією країною з нерозв'язними історичними та культурними зв'язками.

Домовленість, яку пан Макрон запропонував, — це «спосіб вирішення проблеми шляхом прийняття рішення за спиною українців», — сказав Річард Вітмен, співробітник групи з аналізу політики Chatham House.

Оскільки Путін налаштований розширити сферу свого впливу та підірвати незалежний український уряд, а Захід дає зрозуміти, що не піде війною проти Росії, щоб захистити Україну, деякі експерти стверджують, що «фінляндизація» є найкращим курсом, який Україна може обрати.

Що означає термін "фінляндизація"

Термін відноситься до суворого нейтралітету Фінляндії під час холодної війни, закріпленого в договорі з Москвою 1948 року, коли напруженість між Радянським Союзом і Заходом була на високому рівні. Договір гарантував Фінляндії, що на відміну від інших країн Східної Європи, вона не зіткнеться з радянським вторгненням, але натомість вона погодилася залишатися поза НАТО і дозволила Росії здійснювати значний вплив на її внутрішню та зовнішню політику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?