Світовий банк дав українській владі важливу пораду
Категорія
Економіка
Дата публікації

Світовий банк дав українській владі важливу пораду

Світовий банк дав українській владі важливу пораду

Україна повинна зупинити стрімке зростання мінімальної зарплати до завершення основних структурних реформ в економіці. З даною заявою виступила економістка представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач, передає ONLINE.UA з посиланням на "Дзеркало тижня".

Експертка наголосила,що підвищення "мінімалки" без збільшення продуктивності праці призводить до того, що попит збільшується набагато швидше, ніж пропозиція встигає на нього відреагувати. Головач нагадала, що у 2017 році мінімальну зарплату фактично подвоїли, а у 2018 році - збільшили ще на 30%. Крім того, і вчителі, і лікарі отримали додаткові секторальні надбавки.

"У результаті, заробітна плата в держсекторі як відсоток від ВВП зросла з 9,6 в 2016 році до 11 - в 2018 (це з урахуванням зарплат в секторі вищої освіти). Якщо порівнювати з зіставними європейськими країнами, то і 9,6% - це багато, а 11 - це дуже багато. З одного боку, на ці витрати йдуть кошти, які могли б інвестуватися в інфраструктуру, а з іншого - вони формують попит в тих секторах, які не можуть забезпечити нам стійке економічне зростання і частково є факторами тиску на інфляцію", - пояснила Головач.

Як повідомляв ONLINE.UA, зростання економіки України є позитивним фактором, але нестійким та надто повільним у порівнянні з багатьма іншими країнами світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?