Світовий борговий ринок покаже найгірший результат за 22 роки – FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

Світовий борговий ринок покаже найгірший результат за 22 роки – FT

Світовий борговий ринок покаже найгірший результат за 22 роки – FT
Джерело:  online.ua

Світовий ринок облігацій знаходиться на шляху до найгіршого з 1999 року після того, як стрімке зростання інфляції у всьому світі знищило клас активів, що часто викликає "алергію" на зростання цін.

Джерело: Financial Times

Глобальний індекс облігацій Barclays (один із найбільших у світі фінансових конгломератів, є загальним орієнтиром у 68 мільярдів доларів для державного та корпоративного боргу) поки що приніс негативну прибутковість у 4,8% у 2021 році.

Зниження переважно було викликано двома періодами активного продажу державного боргу. На початку року інвестори продавали довгострокові державні облігації на так званих «вторинних торгах», оскільки зробили ставку на те, що відновлення після пандемії відкриє період сталого зростання та інфляції. Потім восени короткострокові кредити різко зросли, оскільки центральні банки сигналізували, що готуються до високої інфляції, що супроводжується підвищенням ставок.

 За словами Ніка Хейса, який відповідає за ухвалення інвестиційних рішень Axa Investment Managers (глобальна компанія з управління інвестиціями з офісами у більш ніж 22 місцях).

Чим більше ви піднімаєте ставки сьогодні, тим більше вони мають знизитися за кілька років.. І якщо фондовий ринок трохи відкотиться, люди раптово знову полюблять облігації. Я не кажу, що наступного року ми отримаємо двозначний прибуток, але простий факт у тому, що якщо ви оглянетеся на десятиліття тому, за негативним роком, як правило, настане позитивний рік.

У США, на частку яких припадає понад третина індексу і де у листопаді інфляція зросла до чотирирічного максимуму в 6,8%, дохідність 10-річних казначейських облігацій зросла до 1,49% з 0,93% спочатку, відбиваючи падіння ціни облігації. Прибутковість дворічних облігацій зросла до 0,65% із 0,12%.

Не варто занадто дивуватися з того, що облігації - погана інвестиція, коли інфляція становить 6%, переконаний Джеймс Ці, який відповідає за прийняття інвестиційних рішень в Aberdeen Standard Investments. І додає:

Погана новина для інвесторів у облігації полягає в тому, що наступний рік також буде тяжким. У нас є потенціал для нового шоку, якщо центральні банки діятимуть швидше, ніж очікувалося, і я не думаю, що [більш ризиковані облігації] мають особливо привабливу ціну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?