Таке трапляється раз в 15 років. 6 жовтня українці побачать унікальну космічну подію
Категорія
Технології
Дата публікації

Таке трапляється раз в 15 років. 6 жовтня українці побачать унікальну космічну подію

Таке трапляється раз в 15 років. 6 жовтня українці побачать унікальну космічну подію
Джерело:  online.ua

Завтра, 6 жовтня 2020 року відбудеться унікальна космічна подія - Марс наблизиться до Землі на мінімальну відстань в 62,1 млн кілометрів. Наступного разу таке зближення станеться тільки через 15 років. У момент цього історичного зближення Марс буде дуже яскравим і великим, тому його зможуть розглянути земляни на небосхилі навіть без спеціальних телескопів. Щоб зрозуміти, де знаходиться Марс і як його знайти небі, можна скористатися інтерактивною картою Sskyandtelescope, в яку потрібно внести координати свого регіону, передає ONLINE.UA.

Як відомо, Марс і Земля зближуються зі швидкістю 8 км/с. У міру наближення Марса до нашої планети його яскравість в нічному небі буде збільшуватися. Згідно з розрахунками астрономів, зоряна величина Марса досягне 2,6. Для порівняння, найяскравіша зірка на небі, Сіріус, світить з величиною 1,4, повний Місяць - 12,7, а Сонце - 26,7.

До речі, зближення Марса і Землі 6 жовтня, не єдина грандіозна космічна подія цього місяця. 13 жовтня Марс і Земля опиняться в протистоянні. Це означає, що Червона планета виявиться на протилежному боці по відношенню до Сонця, а Земля стане між ними - в результаті утвориться ідеальна пряма лінія з планет. У цей момент розглянути Марс можна буде ще краще, ніж під час його зближення із Землею.

Важливо відзначити, що 7-9 жовтня максимуму активності досягне і метеорний потік Драконіди, спостереження за яким також не менше цікаве. А 21 жовтня очікується максимальна активність метеорного потоку Оріоніди, пов'язаного з однією з найвідоміших комет - кометою Галлея. Побачити ці метеори можна буде в передранкові години над південно-східним горизонтом. Місяць не завадить, так як він буде близько до фази першої чверті і вже сховається до цього часу за горизонтом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 2 листопада до Землі наблизиться астероїд 2018 VP1. Цей астероїд має невеликі розміри - близько 2-4 метрів, а його можливому зіткненню із Землею повністю виключено, хоч він і відноситься до небезпечного класу Аполлон (групи навколоземних небесних тіл, чиї орбіти перетинають земну орбіту з зовнішнього боку).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?