Танці Кремля: приватна розвідка США розкрила плани Росії в Сирії
Категорія
Світ
Дата публікації

Танці Кремля: приватна розвідка США розкрила плани Росії в Сирії

Танці Кремля: приватна розвідка США розкрила плани Росії в Сирії
Джерело:  Stratfor

Ті, хто зацікавлений в

майбутньому Сирії, виконують дипломатичний танець з самого початку громадянської війни в цій країні. Вони виверталися під час обговорення перемир'я в Женеві, переступаючи через поле бою. Ідеальний результат для президента Башара Асада і його прихильників в Росії - в тому, щоб переконати коаліцію під керівництвом США, що підтримує повстанців, разом боротися проти Ісламської держави. Такий крок міг би підірвати ворожий настрій Вашингтона щодо уряду Асада і допомогти Москві в її зусиллях із дипломатичної взаємодії зі Сполученими Штатами в інших питаннях.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про дипломатичні ігри, які ведуться в Сирії, і про те, заради чого урядовий режим намагався

відбити Пальміру. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:


Саме з цієї точки зору слід розглядати увагу сторін, лояльних до державної влади (а, отже, і увагу Росії), до територій, окупованих Ісламською державою. Хоча у недавніх наступів урядових військ на Ісламську державу є чіткі стратегічні військові цілі, підвищення легітимності адміністрації Асада, безумовно, також є ключовим завданням в ході мирних переговорів.


Найбільшим предметом спору є те, заважає чи допомагає уряд Асада у війні проти Ісламської держави. Сирійський уряд і Москва розуміють, що головна мета Вашингтона - поразка ІДІЛ. Тому ключ до успіху в тому, щоб переконати уряд США, або, принаймні, американський народ і світ в цілому, що кращий спосіб перемогти Ісламську державу полягає в підтримці сирійського уряду.


Вашингтон усвідомлює цю динаміку і зберігає недовіру до російських і сирійських урядових мотивів. Для багатьох в політичних колах США те, що Асад залишається при владі, істотно ускладнює боротьбу проти ІДІЛ, що призводить до тверджень, що його уряд розпалює ворожнечу в Сирії, привертає джихадистів і перетворює повстання на екстремізм. Крім того, хоча провладні армії і воюють проти Ісламської держави, вони так само часто нападають на сили повстанців. До недавнього часу Пентагон постійно вказував, що більшість російських і сирійських авіанальотів були спрямовані на повстанські сили, а не були націлені на ІДІЛ. Вашингтон вважає Асада відповідальним за війну, яка призвела до посилення Ісламської держави, і відмовляється з ним співпрацювати.


Захоплення Пальміри урядовими військами в минулі вихідні - не тільки остання поразка Ісламської держави, але також є особливо наочним прикладом дипломатичних танців в Сирії. Дамаск і Москва визнають, наскільки значима їх перемога, завдяки історичності Пальміри. Невипадково Пальміра була відбита саме зараз - глава делегації сирійського уряду в Женеві Башар Джаафарі заявив, що Дамаск готовий боротися з американською коаліцією проти Ісламської держави, якщо Вашингтон погодився працювати безпосередньо з сирійським урядом.


Москва, зі свого боку, продовжувала вихваляти війну сирійського уряду проти екстремістів і запропонувала Сполученим Штатам приєднатися до зусиль з очищення Пальміри від наземних мін, які, звичайно, тягнуть за собою розгортання американських сил на території, що утримується сирійським урядом. І сирійський уряд, і Кремль використовували символічне значення Пальміри, щоб посилити повідомлення Вашингтону і світу: уряд Асада є частиною рішення в боротьбі з Ісламською державою.


Зараз, однак, уряд США відмовляється поступатися, і, як повідомляється, вже відкинув сирійські та російські пропозиції. Крім віри в те, що уряд Асада підриває боротьбу з екстремізмом в Сирії, є й інші фактори, що заважають Сполученим Штатам погодитися на пропозиції з Дамаска і Москви. Вашингтон усвідомлює свій тендітний зв'язок з іншими покровителями повстанців, в тому числі Туреччиною і Радою співробітництва арабських держав Перської затоки. Пряма співпраця з сирійським урядом сприятиме подальшому зростанню напруги у відносинах між Сполученими Штатами і їх регіональними союзниками. Це також обмежить можливість США стримувати активність цих союзників в Сирії. Крім того, Сполучені Штати, як і раніше, з глибокою підозрою ставляться до бажання Москви використовувати сирійську кризу для отримання поступок з інших питань, особливо стосовно України і скасування економічних санкцій проти Росії.


Сполучені Штати повинні діяти в тому ж просторі, що й росіяни з сирійцями. Все було набагато простіше, коли урядові сили в переважній більшості випадків концентрували свої зусилля на повстанців, але оскільки війська Асада просуваються на північ і схід, вони наближаються до областей, в подіях в яких Сполучені Штати беруть найактивнішу участь. Вашингтону буде все важче уникати прямої взаємодії з Москвою, якщо повстанці й урядові війська, в кінцевому підсумку, будуть працювати на одному полі бою проти Ісламської держави. Певною мірою, це має на увазі гонку, щоб закріпити за собою такі найважливіші області як Ракка, перед тим як це зробить хтось інший, особливо з тим, як Дамаск намагається взяти під свій контроль територію, щоб допомогти своїй позиції на переговорах в Женеві. Однак ще більш актуальним для Сполучених Штатів є забезпечення прогресу в переговорах, до того, як урядові сили в Сирії змусять Вашингтон співпрацювати з військовими Асада проти Ісламської держави, додаючи легітимності його уряду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?